D3-vitamin är viktigt för kroppens immunförsvar

Vitamin D bildas i huden när den träffas av UV-strålning.
 
Eftersom UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt, kan vi på våra breddgrader bara bilda D-vitamin några timmar runt lunchtid under mitten på juni och juli när vi är avklädda och exponerar en större hudyta. Dock uppstår ett jämviktsläge efter cirka en halvtimme, varefter ingen ytterligare nettoproduktion sker.
 
Alla vet att sola mycket är farligt, men det är också farligt att inte sola alls om man inte tar D vitamin som kosttillskott. Förmågan att bilda D-vitamin avtar också med åldern, varför de äldre i befolkningen särskilt utsatta för D-vitaminbrist.

En studie på skolbarn i Norrland visade nyligen att 8 av 10, lider av D-vitaminbrist.
I dagens lokaltidningar den 3 Jan 2013, står det att solen ger oss dagsbehovet av D-vitamin även på vintern, vilket är felaktigt. Det gäller om du bor i Spanien men tyvärr inte i Sverige.
Solen måste stå högt på himlen för att de solstrålar som ger oss D-vitamin ska kunna tränga igenom atmosfären och det gör den endast ett par veckor före och efter midsommar i hela Sverige. Så det har ingen större betydelse om du bor i Malmö eller i Luleå för ditt upptag av de nyttiga D-vitaminerna.
Vi rekommenderar därför ett dagligt intag av D3-vitamin med minst 2000 IE för att säkra ditt dagsbehov.

D3- vitamin 50 mikrogram=2000 IE
 

Populära inlägg i den här bloggen

D3-Vitamin, Solar du i Spanien, Grekland, Italien eller i Sverige?

Chiafrön är bra för magen

NYPONPULVER SÄNKER KOLESTEROL OCH BLODTRYCK