tisdag 15 juli 2014

Starta dagen med Chia

Bättre blodsockernivå med Chia

En studie i Journal of Strength Conditioning visade att man får en bättre blodsockernivå med ett intag av chia.
Om man blandar en matsked Chia i ett glas med vatten och låter det stå i 30 minuter så bildas en fast gelé. Denna gelbildning beror på de vattenlösliga kostfibrer som finns i chia.
Samma gelbildning sker i magen och tarmar när man äter chia vilket innebär att en barriär bildas mellan kolhydrater och de matsmältande enzymer som bryter ner dessa till socker.
En långsammare matsmältning är en skonsammare matsmältning och innebär att näringsämnena i kosten tillgodogörs bättre.


Protein
Chia har mer protein än andra sädesslag. Som proteinkälla absorberas Chia lätt, vilket leder till att näringsämnen snabbt når och absorberas av kroppens celler. Detta är särskilt effektivt vid snabb tillväxt, t ex hos barn och ungdomar, cellbildning hos gravida och ammande kvinnor, samt vid uppbyggnad av muskelceller hos idrottare, motionärer eller bara efter den dagliga promenaden.

Antioxidanter
De viktigaste antioxidanterna är klorogensyra, kaffeinsyra, myricetin, quercetin och kaempferol.
Chia är glutenfritt och innehåller inga konserveringsmedel eller tillsatser.

Vitaminer, mineraler och aminosyror
Chia är rikt på vitamin B, kalcium, fosfor, potasium, zink, koppar, magnesium, bor en katalysator som behövs för upptagandet av kalcium och 18 av 21 livsnödvändiga aminosyror.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste Inlägg

SÖTNINGSMEDEL KAN SKADA TARMFLORAN

Sötningsmedel kan skada tarmfloran Dricker du mycket light-läsk? Då bör du kanske tänka dig för. Nya forskningsrön visar nämligen att sötn...

10 mest visade