MOTION FÖREBYGGER ÅNGEST OCH DEPRISSION

Motion är bästa medicin


Vid lindrig depression eller ångest fungerar motion lika bra som mediciner visar ny studie!

Effekten av motion verkar hålla i sig längre. Fysisk aktivitet verkar också, enligt vissa studier, kunna förebygga återfall i depression bättre än antidepressiv medicin. Bäst av allt är att motion dessutom kan lindra och förhindra kroppsliga sjukdomar och att det inte finns några biverkningar.

Det var när hon började arbeta som läkare inom psykiatrin som Jill Taube upptäckte att den fysiska ohälsan hos dem med psykiska problem var sorgligt förbisedd. 

Så är till exempel risken att drabbas av diabetes och hjärt-kärlsjukdom nästan dubbelt så stor hos patienter med bipolär (manodepressiv) sjukdom och ännu högre hos dem med schizofreni och psykoser.

– Ingen vill ha tillbaka de långa vårdtiderna på de gamla institutionerna, men en positiv sak med dem var att personalen försökte aktivera patienterna, de fick jobba i trädgårdarna eller med städning och rörde på sig, de fick en sorts vardagsliv. 

Dessutom hade man viss koll på vad patienterna åt. På en slutenvårdsavdelning i dag går patienterna ofta bara runt oroligt, och går ut och röker. Och hemma isolerar de sig, äter för mycket, röker för mycket och rör sig för litet. Vilket förvärrar symtomen.

Viktuppgångar på 30 kilo är inte ovanligt, särskilt bland patienter med schizofreni och psykoser, där också läkemedlen i sig lätt leder till övervikt.
Enligt WHO kommer depression år 2030 att ligga överst på den globala listan över ”förlorad tid” på grund av sjukdom och för tidig död. En av anledningarna tros vara vårt stillasittande.
I en amerikansk studie fick 12 000 män och 4 000 kvinnor i 45-års åldern genomgå konditionstest och svara på frågor om depressiva symtom. Det skedde vid två tillfällen med tolv års mellanrum. 

Det visade sig att varje extra minut som deltagaren orkade på löpbandet under konditionstestet kunde kopplas till fem procents mindre risk för depression. 
Läs mer på www.bravara.info/nyhetsbrev/depression.htm 

Produkter för din hälsa 
www.bravara.se 

Populära inlägg i den här bloggen

D3-Vitamin, Solar du i Spanien, Grekland, Italien eller i Sverige?

Chiafrön är bra för magen

NYPONPULVER SÄNKER KOLESTEROL OCH BLODTRYCK