tisdag 7 april 2015

ANTIINFLAMMATORISK MAT

Kaloririk mat är din värsta fiende

Vill du minska riskerna för de vanligaste välfärdssjukdomarna?
Då är k
aloririk mat är din värsta fiende, du lever friskare och längre med ett lågt kaloriintag.  

Var noga med vad du äter.
Fler och fler forskningsrapporter pekar på att det storskaliga jordbruket, den industriella matens anpassning för hållbarhet, konsistens och olika tillsatser har en negativ påverkan på hälsan.

Genom att undvik tillsatser, kemiska ämnen och äta en kost som är mer basisk, hjälper du kroppen att motverka inflammationer i tarmen.
Depression, reumatism, artrit, astma, MS och cancer, Crohns sjukdom och ulcerös kolit kan bero på inflammationer i tarmen visar ny forskning.
Chiafrön, Probiotika och Blåbärspulver är en bra kombination.
Inflammationer i tarmen ger ett sämre näringsupptag och kan skapa näringsbrist.
Har du haft diarré, ätit antibiotika eller andra mediciner som har slagit ut dina nyttiga bakterier, behöver du tillsätta probiotika som är nyttiga bakterier i en kapsel som etablerar sig och skyddar tarmen från att elaka bakterier att ta plats.

Vad du bör undvika för att minska risken för inflammationer
Processade livsmedel, mejeriprodukter, vete och socker, margarin, solrosolja och majsolja och alla produkter med högt innehåll av omega-6 som är inflammatoriskt.
Kött från djur som går på bete har en bra balans mellan omega 3 och omega 6, medan djur som står inne och utfodras får en obalans som du bör kompensera med ett extra dagligt intag av högvärdigt Omega 3 som kommer från vildfångad fisk.  Omega 3 som kommer från odlad fisk och fiskrester skapar mer problem än de gör nytta.
Nässelpulver, Gurkmeja, nyponpulver är basiska
och har inflammationsdämpande egenskaper
tillsammans med MSM.
Kosttillskott som är basiska och inflammationsdämpande
Nyponpulver, Nässelpulver och gurkmeja är bra. Chiapulver håller tarmen igång och skapar en skyddande gel. Probiotika, D-vitamin och Omega 3 från vildfångad fisk hämmar inflammation i mage och tarm.

Dr Sanna Ehdin Anandala förespråkar IFD = Antiinflammatorisk mat
Den självläkande människan finns nu i en omarbetad upplaga sedan i höstas.

Att äta mer grönsaker, spenat, bär, fisk, nötter, frön, avokado, är kända tips och att använda olivolja och rapsolja likaså.
Kött: Att äta mindre kött och endast från gräsätande djur är bra.
Grönsaker: Välj färggranna ekologiska grönsaker. Ät lök, vitlök, chilipeppar, spenat, gröna grönsaker, sötpotatis, morötter och linser.
Undvik: Majs och  vanlig potatis.
Omega 3 från vildfångad
fisk har högre halter
av nyttiga fetter.
Fisk: Ät fisk minst tre gånger i veckan. Feta fiskar har extremt bra antiinflammatoriska värden.
Välj sill, makrill, tonfisk, regnsbågsforell, sardiner och ostron.  Omega-3 från Vildfångad lax är bra fett med inflammationsdämpande effekt
Undvik: Odlad lax
Oljor. Välj först och främst ekologisk olivolja och rapsolja.
Undvik: margarin, solrosolja, vindruvskärnolja, bomullsolja, palmkärnolja och vetegroddsolja på grund av att de innehåller mycket omega-6.
Kryddor: Alla örtväxter och de inflammationsdämpande kryddorna som är vitlök, lök, cayennepeppar, ingefära, gurkmeja, chilipeppar och curry är bra.
Kött och fågel: Välj frigående, gräsätande vuxna djur. Djur uppfödda med gräs ger mer omega-3-fettsyror. Djur uppfödda på spannmål ger omega-6.
Krydda med IFD-kryddor.
Ät mindre sällan: kalv och lamm
Undvik: Inälvsmat som är extremt inflammatoriskt.
Frukt: Frukt är bra fast det innehåller fruktsocker, då det är känt som bra föda liksom nötter av våra gener sedan flera hundratusentals år. 
Nötter: Pekannötter,  mandel, hasselnötter, och cashewnötter kan man med fördel äta varje dag.
Ät måttligt:  en del nötter har lågt IFD-värde på grund av att de innehåller omega-6.
Drycker: Morotsjuice, tomatjuice, svart eller grönt te, örtte, källvatten.
Avstå helt: från saft och läskedrycker.
Mejeriprodukter: Färskost, keso, kesella, fetaost och mozzarella går bra.
Ät mindre sällan: hård, lagrad ost.
Undvik: Mjölk framförallt i vuxen ålder. Både barn som vuxna kan vara intolerant mot proteinet i vanlig mjölk som skapar inflammationer i tarmen.
Bra tips: Vill du ha mjölk till gröten så är 40% grädde ett bra alternativ som du spär med vatten. Spä 2-3 cl grädde och 2 dl vatten.
OBS, Ej 36% grädde som innehåller konsistensgivare som man bör undvika.
Avstå helt: från sötad fruktyoghurt och glass.
En fungerande tarmflora är viktig för immunförsvaret.
Gluten är proteiner som finns i råg, vete och korn.
Genom aktuell forskning har det visat sig att gluten kan vara en orsak till både inflammatoriska tarmsjukdomar och reumatism.
Du kan även ha en känslighet mot gluten utan att ha en intolerans.

Det finns inget näringsvärde i gluten som vi behöver.


Välfärdssjukdomar, Kalorier, Basiska, Inflammationsdämpande, Immunförsvar, Tarmflora 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste Inlägg

En penicillinkur sänker immunförsvaret i 3 månader

Probiotika I en bra probiotisk tarmflora bildas ett flertal B-vitaminer och K-vitamin. Nyttiga bakterier  och e n frisk tarmflo...

10 mest visade