onsdag 7 december 2016

FASTA, KALORIRESTRIKTION, KAN FÖREBYGGA SJUKDOMAR

Fasta, svält eller kalorirestriktion 

Ökar cellens förmåga att förbränna och städa bort restprodukter som annars kan vålla skador och orsaka sjukdomar, det är nu allt mer forskare överens om.

Intresset tog fart med 5:2 dieten men nu visar Yoshinori Ohsumi forskning också att fasta i en eller annan form kan ha verkliga hälsoeffekter även hos människor.

Tidigare forskning har visat att svältande möss lever längre än de som fick ett högt dagligt kaloritillskott.
Mormoner i USA drabbades sällan av hjärt- och kärlsjukdomar och lever längre med hjälp av återkommande fastedagar.
Cellen förmåga att under svält äta upp och rengöra sig själv kallas Autofagi.
Under åldrandet skyddar autofagi cellerna genom att eliminera skadade och förbrukade proteiner.
Det är en ständig process som är viktig för cellers förmåga att hantera näringsbrist och infektioner.

Autofagi en livsnödvändighet för kroppens celler.
Processen skyddar och ger cellerna snabb tillgång till bränsle i form av energi och byggstenar för återuppbyggnad.
Mutationer i gener och nedsatt autofagi funktion kan därför kopplas till vissa ålderssjukdomar som Parkinson, cancer, neurologiska sjukdomar och typ 2-diabetes.

Forskning om renhållningsarbete i cellerna ger japanska mikrobiologen Yoshinorio Ohsumi årets Nobelpris.
Yoshinori Ohsumi är verksam vid Tokyo Institute of Technology.
Yoshinori har även gjort en studie på sig själv med 3 dagars fasta.
Det gav verkligen mer energi, cellerna reparerade sig själva och kroppen fick ett energitillskott vid hanteringen av cellens ”sopförbränning”.  
Det går lite att jämföra med återvinningsstation för nedbrytning av biologiskt material.
Årets Nobelpristagare har även sett ett samband efter krigssluten i Japan då folk hade väldigt lite att äta och ändå överlevt och levt länge med energi via städnings processen i cellerna.
Cellforskningen om städnings processen är gjord på jästsvampar av bagerijäst och fungerar nästan identiskt även hos människor.


Mindre kalorier och proteiner ger ett friskare och längre liv
Forskare har tidigare kunnat visa att en reducering av socker och proteiner, utan minskning av vitamin- och mineralintag, har förlängt livet på apor, fiskar och råttor.
Att ett minskat intag av kalorier även gynnar oss människor vet vi sedan tidigare, men det har inte varit känt exakt hur kalorirestriktion och fördröjning av åldrandet hänger ihop.

Större effekt, ju tidigare ålder kaloriintaget minskas
– Vi kan visa att en kalorirestriktion bromsar åldrandet genom att förhindra att ett enzym, peroxiredoxin, sätts ur funktion.
Enzymet är också extremt viktig för att motverka skador i vår arvsmassa, säger Mikael Molin på institutionen för cell- och molekylärbiologi

Den senaste studien, mindre kalorier,  publiceras i den vetenskapliga tidskriften Molecular Cell

Börja i dag! planera och sätta upp ett mål för ett friskare liv
Gör måndagen till din fastedag och få energi från cellernas sopförbränning.

Börja dagen med ett vitamin- och mineralintag via pulver från torkade frukter, Nyponpulver, blåbärspulver, chiafrön. Se fler på bravara.se

Endast vatten, te eller kaffe fram till middag.

I en tillvänjnings fas kan man ta en grönsallad eller en soppa med morötter, lök och palsternacka som bas till lunch.

Se recept på www.hyra.nu/recept

DELA GÄRNA ENLIGT NEDAN PÅ DINA SOCIALA MEDIER

GILLA OSS PÅ FACEBOOK
Produkter för din hälsa #bravara Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste Inlägg

En penicillinkur sänker immunförsvaret i 3 månader

Probiotika I en bra probiotisk tarmflora bildas ett flertal B-vitaminer och K-vitamin. Nyttiga bakterier  och e n frisk tarmflo...

10 mest visade