fredag 5 december 2014

GURKMEJA SOM NATURLÄKEMEDEL


Gurkmeja

Gurkmeja ekologiskt pulver, bra som naturlig antibiotika. Anses stärka matsmältningen och vara blodrenande i Indisk folkmedicin. Latinsk namn: Curcuma longa. Utvärtes kan den användas tillsammans med honung på sår eller irriterad hud.

Det är framför allt Curcumin man tror står för mycket av fördelarna. Forskningen har på senare år i den funnit att det är den aktiva ingrediensen Curcumin som har viktiga medicinska egenskaper i Gurkmeja.
Studier har flera gånger skett på Curcumin, snarare än Gurkmeja. Gurkmeja används sedan länge i traditionell indisk folkmedicin. Det är bl.a. ett vanligt antiseptiskt medel för sår och tros ge friska tänder.
I Asien är gurkmeja ett vanligt kosttillskott mot magproblem och anses stärkande.Anses stärka matsmältningen och vara blodrenande i Indisk folkmedicin.Latinsk namn: Curcuma longa. Utvärtes kan den användas tillsammans med honung på sår eller irriterad hud.Som naturläkemedel används gurkmeja för behandling av hudproblem, inflammationer, leversjukdomar, matsmältningsproblem, menstruationssmärtor. Det är dessutom en krydda med en lång tradition och några särskilda risker vid rimlig användning är inte kända. Gurkmeja kan därför passa väl in i en nyttig kost och är dessutom en av de billigaste kryddorna.

Upptaget av gurkmeja ökar med 2000% tillsammans med mat Om man tar gurkmejan med svartpeppar, oliv eller rapsolja tillsammans med mat ökar näringsupptaget med upp till 2000%.
Exempel: 1/4 tesked gurkmeja med 1/2 matsked olivolja och en rejäl nypa svartpeppar (mald). Terapeutisk dos naturligtvis högre.
Gurkmeja som krydda rekommenderas i matlagningen (ger fin färg åt ris och olika sorters grytor!)


Normal dosering per dag: ca 1 tsk mald ekologisk Gurkmeja, 2-3 ggr per dag. Intas i ett glas med ljummet vatten, eller i lite filmjölk.
Pulver från torkade frukter är bra för din hälsa. Ät lite av varje, Ju starkare färg desto bättre. Vi rekommenderar en mix av Pain@way nyponpulver, Chiapulver, Blåbär, Havtorn, Svarta vinbär, Tranbär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste Inlägg

SÖTNINGSMEDEL KAN SKADA TARMFLORAN

Sötningsmedel kan skada tarmfloran Dricker du mycket light-läsk? Då bör du kanske tänka dig för. Nya forskningsrön visar nämligen att sötn...

10 mest visade