onsdag 19 augusti 2015

OMEGA 3 FRÅN VILDFÅNGAD FISK

OMEGA 3

Omega 3 från vildfångad fisk, ansjovis och lax innehåller upp till dubbelt så mycket Omega 3 som kommer från odlad lax.

Undvik brist på omega 3-fett, studier tyder på att omega 3-fett kan ha en lätt blodtryckssänkande effekt.

Varför omega-3 verkar ha en sådan läkande effekt på kroppen

Forskarna har nu upptäckt att sjukdomar som förefaller gå att förebygga med ett högt omega-3-intag har en gemensam nämnare, de orsakas av inflammation.
Forskningsgruppen hittade två hittills okända grupper av ämnen, resolviner och protektiner, som bildas från omega-3. De har en kraftfull påverkan på inflammationer. Därför tror forskarna att dessa ämnen är en förklaring till att omega-3 skyddar mot hjärtinfarkt och alzheimer.

Omega 3 är bra för hjärna, hjärta och dina blodkärl. 
Omega-3 har en läkande effekt på kroppen. I fisk finns det två sorters omega-3-fettsyror de kallas EPA och DHA. De skapas främst av alger som fiskarna äter i vilt tillstånd. Odlad fisk får i regel bara pelleterat foder och tillgång till naturlig kost endast de tre sista veckorna innan de hamnar i våra frysdiskar eller mals ner för att användas till omega 3 kapslar, då också med en lägre kvalité än från vildfångad fisk.

Förhållandena mellan omega-3 och omega-6 i vår kost har förändrats.
Förr, när korna betade färskt gräs och örter, blev det högre halter av omega-3 i både kött och mjölkprodukter. I dag äter de kraftfoder gjort på majs, havre, vete eller korn och då har halten sjunkit. Det gröna gräset och unga sädesplantor innehåller nämligen mycket omega-3. En färsk studie från Schweiz visar till exempel att ost från kor som betar fritt i alperna innehåller ungefär lika mycket omega-3 som omega-6. I en engelsk cheddarost, gjord på mjölk från kor som får kraftfoder, var det däremot 2,5 gånger så mycket omega-6 som omega-3.


Förr fick vi i oss lika mycket omega-3 som omega-6.  
Att den rubbade balansen av fett kan vara farlig beror på att de två olika fettsyrorna har motsatt funktion i kroppen. Generellt går det att säga att omega-6 omvandlas till ämnen som framkallar inflammation i kroppen. Inflammationer är kroppens försvar mot främmande bakterier och virus och är oftast något positivt. Men långvariga inflammationer är sällan bra - de kan leda till åderförkalkning, hjärtproblem och alzheimer.

Västerländska kosten innehåller15 gånger så mycket omega 6 gentemot Omega 3.
Vilket skapar en obalans i kroppen, förhållandena borde vara lika.
Bäst för oss är djur som är uppfödda på naturlig mat och inte alla dessa sädesslag som man lägger in i fodret för att djuren ska växa sig feta. 

Det ger en felaktig sammansättning på fettet, säger Jana Pickova. Institutionen för livsmedelsvetenskap. Sveriges lantbruksuniversitet

Öka halten av Omega 3 istället för att sänka halten av Omega 6
Viss forskning tyder dock på att synen på omega-6 som enbart inflammationsskapande är förenklad. 

Walter Willett, epidemiolog vid Harvard School of Public Health i Boston, leder en av världens största forskningsgrupper som studerar hur olika omega-fettsyror i kosten påverkar oss. 
Deras forskning visar att omega-6 snarare förstärker den antiinflammatoriska effekten av omega-3, förutsatt att en person äter båda ämnena i relativt höga doser. - Det finns inga bra bevis för att vi ska sänka halten omega-6. Vi bör i stället ändra förhållandet genom att öka halten omega-3, säger Walter Willett.

Vår Omega 3 kommer från vildfångad lax och ansjovis
Det är likadant med odlad lax, menar hon. Att låta fisken äta naturlig föda från havet ger ett högre innehåll av Omega 3 men blir för dyrt för odlarna, därför späder de ut fodret med vegetabilier.

Rent vatten från Antarktis strömmar upp förbi Perus södra fiskevatten
vilket är en bra miljö för den lax och ansjovis som används till vår Omega 3 fiskolja.

Rätt balans mellan Omega 3 och Omega 6 är viktiga för hjärnan
Forskning har visat att rätt kombinationen, förhållande av Omega 3 och Omega 6 fettsyror är viktigt för hjärnans utveckling. Många äter för mycket kött i förhållande till fet fisk och behöver därför ett extra tillskott av Omega 3. Det gäller så väl för barn som vuxna. Problem med inlärning, koncentration och motorik, kan vara ett tecken på detta.

Få människor är likgiltiga för sin hjärnas funktion. 
De allra flesta av oss vill väl att koordinationen mellan hjärna och öga skall vara optimal. En väl avvägd kost spelar en viktig roll för utvecklingen av syn, koordination, inlärning och koncentration.

Rubbning kan ge dåligt fungerande Cellmembran

Sammansättningen av fettsyror i fosfolipiderna styr i hög grad funktionen i hjärnan och näthinna. De fettsyror som normalt skall förekomma i störst mängd är DHA och Arakidonsyra som bildas av GLA och är viktig för olika funktioner som  inlärning, läs och skrivförmåga och koordination.

Senare års forskning har nu visat att EPA har en mycket viktig funktion genom att förhindra för stor förlust av DHA och Arakidonsyra. 

EPA, DHA och GLA transporteras från blodet in i hjärnan. Dessa måste då snabbt ersättas för att cellmembranen skall kunna fortsätta fungera optimalt.

Hela 63% fettsyror i kapslar på 1000 mg.


Fiskoljan innehåller 37% EPA och 26% DHA.

Beställ till Kampanjpris på www.bravara.se 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste Inlägg

SÖTNINGSMEDEL KAN SKADA TARMFLORAN

Sötningsmedel kan skada tarmfloran Dricker du mycket light-läsk? Då bör du kanske tänka dig för. Nya forskningsrön visar nämligen att sötn...

10 mest visade