tisdag 17 oktober 2017

Nyttiga bakterier från Bulgarien, försäljningssuccé i Kina

Yoghurtboom gör bulgarisk by känd bland miljoner kineser

I den lilla byn Momtjilovtsi i en avlägsen del av Bulgarien har den lokala yoghurten blivit en storsäljare bland miljoner kineser. Yoghurten är så populär att nyfikna kineser reser till byn för att veta mer om den mystiska och mirakulösa drycken. I Kina sägs den ge både långt liv och en smal midja.

ACTIFLORA är den enda Probiotika som innehåller original stammarna av Lactobacillus bulgarius.


Få av de 1.200 invånarna i byn Momtjilovtsi i Rodoppibergen i södra Bulgarien hade kunnat föreställa sig uppmärksamheten som deras yoghurt fått genom den globala världshandeln.
En delegation från den statliga kinesiska livsmedelsjätten Bright Dairy reste runt i Bulgarien 2008 och såg affärsmöjligheter i den lokala yoghurttillverkningen. De importerade den speciella mjölksyrebildande bakterien Lactobacillus bulgaricus – och har mångdubblat sin försäljning.

Yoghurten en succé

Nu står byn Momtjilovtsi i centrum för miljoner kinesers intresse. Deras yoghurt marknadsförs i Kina med byns namn och en bild av en glad och hälsosam ung kvinna i folklig dräkt. 
Drycken har blivit en försäljningssuccé i Kina och finns att köpa i de flesta livsmedelsbutiker.

Mjölkskandalen minns många

Den stora mjölkskandalen i Kina för snart tio år sedan finns fortfarande i färskt minne hos de kinesiska konsumenterna. 
Minst sex barn avled och nära 300.000 insjuknade sedan de druckit kinesisk mjölkersättning som förorenats med melamin, vilket normalt används vid plasttillverkning.

Ger långt liv?

Även andra privata kinesiska mejerier som Mengniu och Yili säljer yoghurt med argumentet att det är nyttigare än mjölk och ger ett långt liv – och kan bidra till viktminskning.
Byborna i Momtjilovtsi hävdar gärna att många av deras släktingar nått ovanligt hög ålder men några vetenskapliga belägg för kopplingen mellan deras yoghurt och långt liv eller viktminskning har inte kunnat uppbringas.

Yoghurtfestivaler

Men Momtjilovtsi har kunnat välkomna en strid ström av kinesiska turister. Borgmästaren har organiserat kinesisk-bulgariska yoghurtfestivaler med folkdans och har till och med utsett en yoghurtdrottning.
Ett 40-tal av byborna har satt sig på skolbänken för att träna in några artighetsfraser på mandarin för att visa sin välvilja och gästfrihet.

Framtidsutsikter

Många unga bulgarer har lämnat sitt land de senaste åren på jakt efter större möjligheter i andra delar av Europa.
I den avlägsna och idylliska byn Momtjilovski har yoghurtboomen har skapat framtidstro och många nya vänner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste Inlägg

SÖTNINGSMEDEL KAN SKADA TARMFLORAN

Sötningsmedel kan skada tarmfloran Dricker du mycket light-läsk? Då bör du kanske tänka dig för. Nya forskningsrön visar nämligen att sötn...

10 mest visade