torsdag 22 november 2012

D-vitamin 2000 IE och 5000 IE

På våra breddgrader producerar vår hud D-vitamin
endast under 4-6 veckor per år mitt på dagen.
Många tror att det räcker att vara ute i solen för att klara dagsbehovet av D-vitamin större delen av året, men så är inte fallet. D-vitamin är något alla behöver ett extra tillskott av. Men efter som D-vitamin är en väldigt billig produkt så förekommer det ytterst lite forskning på den och särskild i Sverige, då det inte finns några pengar att tjäna för de stora medecinbolagen.
Men forskningen från USA har länge vissat annant och nu kommer allt fler rapporter också från Svenska forskare att Livsmedelsverket borde höja sina rekommendationer.

 
D-vitamin skyddar gravida mot MS
 Mer D-vitamin i blodet ger gravida högre skydd mot multipel skleros (MS), skriver forskaren Jonatan Salzer vid Umeå universitet i den amerikanska vetenskapstidskriften Neurology.
 Två Umeå-forskare har studerat över 290.000 blodprover insamlade i norra Sverige och funnit att kvinnor med höga D-vitaminnivåer löpte 61 procent lägre risk att utveckla MS jämfört med dem som hade lägre D-vitaminnivåer.
 Forskarna anser att Livsmedelsverket bör rekommendera större intag av D- vitamin, som också kan stärka skyddet
 mot t.ex. diabetes och tarmcancer.
 Nya studier visar att barn som får i sig mycket D-vitamin under uppväxten löper 80 procent lägre risk att drabbas av Typ 1-diabetes.
 -Människor med D-vitaminbrist kan också löpa ökad risk för att drabbas av vissa cancertyper, hjärt- och kärlsjukdomar och även Edward Giovannucci andra sjukdomar som multipel skleros (MS), säger Edward Giovannucci, professor vid Harvard-universitetet.
 I Sverige ska spädbarn få extra D-vitamin.
Men för vuxna rekommenderas bara 10 mikrogram, eller 400 internationella enheter, per dag. Det är på tok för lågt räknat, enligt Edward Giovannucci, som anser att svenskar snarare behöver få i sig fem gånger så stora mängder.
 -Enligt de nuvarande, ganska konservativa, rekommendationerna har ungefär en fjärdedel av befolkningen D-vitaminbrist. Men forskningen pekar på att vi troligen behöver mer än vad som i dag rekommenderas, och då handlar det snarare om tre fjärdedelar.
 
Vitamin D bildas i huden när den träffas av UV-strålning.
 
Eftersom UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt, kan vi på våra breddgrader bara bilda D-vitamin några timmar runt lunchtid under sommarhalvåret när vi är avklädda och exponerar en större hudyta. Dock uppstår ett jämviktsläge efter cirka en halvtimme, varefter ingen ytterligare nettoproduktion sker.
 
Alla vet att sola mycket är farligt, men det är också farligt att inte sola alls om man inte tar D vitamin som kosttillskott. Förmågan att bilda D-vitamin avtar också med åldern, varför de äldre i befolkningen särskilt utsatta för D-vitaminbrist.
Läs mer här


D3 Vitamin, 2000 IE och 5000 IE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste Inlägg

SÖTNINGSMEDEL KAN SKADA TARMFLORAN

Sötningsmedel kan skada tarmfloran Dricker du mycket light-läsk? Då bör du kanske tänka dig för. Nya forskningsrön visar nämligen att sötn...

10 mest visade