onsdag 20 februari 2013

Antioxidanter och motion, förebygger oxidering!

Varför åldras vissa fortare än andra?
Det finns vissa platser på Jorden där fler lever längre och är friskare.
En sådan plats är en liten by på Sardinien i Italien där det är många som är både friska och pigga fast de är över 100 år. Det beror troligtvis på samma orsaker som på några andra platser i världen där livslängden är lång.
De äter lokalproducerat, nyttigt, med måtta
, är aktiva och rör sig mycket.
Lokalproducerad mat innehåller och behåller vitaminer, mineraler och antioxidanter mer än den fabricerade maten som färdas långa vägar
innan de når våra matbord. Det som också är unikt i den lilla Italienska byn är att männen lever längre än kvinnorna, så brukar det inte vara. Men det förklaras med att männen arbetar med fårskötsel och rör sig mycket varje dag upp och nedför branta bergssluttningar vilket ger männen daglig motion som inte kvinnorna får i samma omfattning. Det lokala röda vinet innehåller också 3 gånger så mycket antioxidanter än vanligt vin, vilket också kan ha sin betydelse.

Vad händer när vi åldras?
Det som sker är faktiskt att hjärnan och kroppen oxiderar.
Det går att jämföra kroppens åldrande men en bil som rostar, en bil som du sköter på ett bra sätt den rostar inte lika fort.
Om du sköter din hälsa genom motion och bra kost med mycket antioxidanter så oxiderar den heller inte lika fort.
Att ett långt och friskt liv inte bara har med gener eller rätt plats att bo på, bevisas av att de som flyttar, byter livsstil och kost till den västerländska, ganska omgående drabbas av ökad fetma och de sjukdomar som är vanliga med vår livsstil.
Vad kan vi lära oss?
Din kropp behöver motion och rörelse, att man ska äta med tanke på kvallite´ istället för kvantitet.
Ät måttligt, men näringsriktigt, tillför dagligen kroppen mineraler, vitaminer och antioxidanter.
Undvika det som inte är bra för kroppen, socker och söta drycker, halvfabrikat, kemiska ämnen som inte kroppen känner till och lagrar som fett. Transfettsyror som ofta ingår i kakor, bakverk och vissa buljonger. Mjölk i vuxen ålder kan skapa inflammationer. Margarin och lightprodukter är heller inget man behöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste Inlägg

SÖTNINGSMEDEL KAN SKADA TARMFLORAN

Sötningsmedel kan skada tarmfloran Dricker du mycket light-läsk? Då bör du kanske tänka dig för. Nya forskningsrön visar nämligen att sötn...

10 mest visade