torsdag 10 oktober 2013

Näringsintag och näringsupptag

Varför kan man behöva kosttillskott?
C-vitamin som finns tillsammans med andra vitaminer och mineraler i vårt nyponpulver tillhör den vitamin som lättast förstörs genom upphettning via matlagning.  Nyponpulver innehåller liksom våra andra torkade pulver ett flertal vitaminer, mineraler, antioxidanter och hundratals microämnen, till skillnad från kemiskt framställda preparat.
Handplockade nypon från Anderna, fria från besprutning och avgaser.

Färska grönsaker är en bra näringskälla om de är hanterade på rätt sätt
Långa transporter och felaktig hantering gör att många livsmedel inte innehåller den mängd näringsämnen som man kan förvänta sig. En kort tid från skörd till konsument i kylförvaring behövs för att många grönsaker ska behålla sitt näringsvärde, vilket oftast inte är fallet.
Andra vitaminer och antioxidanter kräver att grönsakerna mixas och upphettas för att de ska frigöras och vara tillgängliga för vårt näringsupptag.
Odlad lax innehåller idag bara 50% Omega 3 jämfört med för 10 år sedan.
Frysta blåbär tappar i näringsvärde och innehåller betydligt mindre antioxidanter än färska.

Att laga god mat kan vara nog så svårt men att laga näringsriktigt är ändå svårare.
Köpa nyskördade råvaror direkt på torget av lokala odlare skulle kunna vara en bra start och att sedan kylförvara och tillaga enligt senaste forskningsrön ökar näringsupptaget med mer än det dubbla.
I en stressad miljö och direkt efter jobbet är det sällan så det går till, här kommer några exempel på hur man bör göra för att optimera sitt näringsintag av tre av våra vanligaste grönsaker.

Behåll vitaminerna i maten
Vitaminer som finns i frukt och grönsaker är känsliga för tillagning, för lång varmhållning påverkar näringsvärdet på lagad mat och sallad och frukt förlorar i värde om det skärs upp för tidigt.
3 av våra vanligaste grönsaker, tomater, morötter och broccoli, kräver olika tillagning för att behålla eller utveckla sin näringstillförsel enligt Svensk forskning.
Morötter och tomater kräver lång tillagning för att förbättra näringsupptaget 
Både Betakaroten som finns i morötter och lykopen som finns i tomater är fettlösliga och frigörs bäst med lite olja. Tillagas morötter i ugn vid 120 grader i 35 min så ökas tillgängligheten av betakaroten med 25 gånger mot för att vi äter de råa. För optimal tillgänglighet av antioxidanter gäller att de ska vara finhackat, tillagas i hög värme och under lång tid, tillsammans med olja.  Vid kokning i 90-100 grader tar det  60 min för att nå samma resultat.  En optimal tillagning kan öka näringsvärdet, tillgängligheten för kroppen med 139 % av betakaroten.
Tomater är inte så nyttiga som du tror
Köper du salladstomater för att de är goda eller för att du tror att det är nyttiga?
Salladstomater med eller utan kvist från i växthus i Holland med ljus från lampor, odlade i mineralull med näringslösning som dropp är inget som vi kan rekommendera.
Gör så här för att öka näringsupptaget från tomater

Tomater kan förvaras i kylskåp upp till en vecka. Tomater innehåller lykopen som är det röda i tomaterna. För tillagning av tomater gäller samma sak som för morötter, finhacka, helst mixa och värm länge tillsammans med tillsats av olja för att öka näringsupptaget. Värmning i ugn går lika bra.
Bäst och nyttigast är industritomater eller processtomater som används till krossade tomater, tomatpuré och ketchup, de innehåller 10 gånger mer lykopen än de salladstomater vi köper i affärerna.  1-2 teskedar av tomatpuré är med andra ord mycket nyttigare än ett par tomater.
 
Broccoli förlorar snabbt näringsvärdet i rumstemperatur och ska helst förvaras kyld och förpackad direkt efter skörd och fram till konsument för att bevara näringsvärdet.
Broccolin ska sedan värmas snabbt vid tillagning, gärna med ånga för att bevara vitaminerna som är vattenlösliga.  Spar gärna spadet och gör en soppa på till nästa lunch tillsammans med stjälken som är lika nyttig som knopparna.
Recept
Ångkoka helst och spar vattnet som du har kokat broccolin i. Reducera vattnet till hälften, skala stjälken med en potatisskalare och skär den i mindre bitar, lägg i kastrullen, koka i 5 min med en kyckling eller grönsaksbuljongtärning. Mixa med en stavmixer, salta och peppra, tillsätt grädde och eventuellt en klick smör, låt koka upp och den är klar.
Se även, baka ditt eget bröd på Chia och nypon, och bara nyttiga frön och helt utan mjöl.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste Inlägg

SÖTNINGSMEDEL KAN SKADA TARMFLORAN

Sötningsmedel kan skada tarmfloran Dricker du mycket light-läsk? Då bör du kanske tänka dig för. Nya forskningsrön visar nämligen att sötn...

10 mest visade