fredag 24 januari 2014

Havtorn Tranbär, Lingon, Blåbär innehåller mycket antioxidanter


Havtorn Tranbär, Lingon, Blåbär har kommit att bli riktiga innebär.

De innehåller hög halt av antioxidanter och Tranbär ska vara särskilt bra mot urinvägsinfektion.
Lingon börjar också få hög status som hälsobär i andra länder, särskilt i Asien där de liksom blåbär pressas till olika kapslar.

Det finns inte lika mycket forskning gjord på lingon som på blåbär. Det finns dock många studier som har analyserat innehållet av de fenoliska molekyler som finns i lingon.

Det finns antocyaniner i lingon, men framför allt mycket cateniner, fenoliska syror samt tanniner. Lingon innehåller quercetin, som visat sig ha positiva effekter på hjärtkärlsjukdom och vissa cancerformer. Dessutom är lingon en bra källa för lignaner – en fytoöstrogener som liknar östrogen och som kopplats till minskad risk för bröstcanser.

Lingon innehåller även höga mängder av resveratrol, vilket har bra förmåga att reducera oxidativ stress och har skyddande egenskaper mot cancer. Däremot innehåller inte lingon så mycket C-vitamin, även om motsatsen ofta påstås. Källa Livsmedelsverket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste Inlägg

SÖTNINGSMEDEL KAN SKADA TARMFLORAN

Sötningsmedel kan skada tarmfloran Dricker du mycket light-läsk? Då bör du kanske tänka dig för. Nya forskningsrön visar nämligen att sötn...

10 mest visade