Starta dagen med Chia
Bättre blodsockernivå med Chia
En studie i Journal of Strength Conditioning visade att man får en bättre blodsockernivå med ett intag av chia.Om man blandar en matsked Chia i ett glas med vatten och låter det stå i 30 minuter så bildas en fast gelé. Denna gelbildning beror på de vattenlösliga kostfibrer som finns i chia.
Samma gelbildning sker i magen och tarmar när man äter chia vilket innebär att en barriär bildas mellan kolhydrater och de matsmältande enzymer som bryter ner dessa till socker.
En långsammare matsmältning är en skonsammare matsmältning och innebär att näringsämnena i kosten tillgodogörs bättre.
Protein
Chia har mer protein än andra sädesslag. Som proteinkälla absorberas
Chia lätt, vilket leder till att näringsämnen snabbt når och
absorberas av kroppens celler. Detta är särskilt effektivt vid snabb
tillväxt, t ex hos barn och ungdomar, cellbildning hos gravida och
ammande kvinnor, samt vid uppbyggnad av muskelceller hos idrottare,
motionärer eller bara efter den dagliga promenaden.
Antioxidanter
De viktigaste antioxidanterna är klorogensyra, kaffeinsyra, myricetin, quercetin och kaempferol.
Chia är glutenfritt och innehåller inga konserveringsmedel eller tillsatser.