fredag 8 maj 2015

PROBIOTIKA, PREBIOTIKA OCH NYTTIGA BAKTERIER

Probiotika = nyttiga tarmbakterier

Prebiotika = är mat som föder och håller dina nyttiga bakterier vid liv.

Vad kan probiotika göra för dig och din familj? 
Probiotika eller nyttiga bakterier har genom väl dokumenterad forskning visat sig vara bra för immunförsvaret och allergier, kan förebygga tarmsjukdomar och diarré.

Ny forskning om probiotika har också visat bra resultat när det gäller att förebygga inflammatoriska ledbesvär, matsmältningsbesvär, laktosintolerans, övervikt och diabetes.

Probiotika främjar det goda
”Pro bios” betyder ”för livet”.
Probiotika är levande bakterier som vi äter och som gör oss friskare.

”Pre bios” kan översättas med ”före livet”
Prebiotika är livsmedel som når fram till tjocktarmen och där matar goda bakterier så att de växer bättre än de dåliga.

”Anti bios” betyder ”mot livet”.
Antibiotika dödar bakterier och kan därigenom rädda oss om vi har dragit på oss dåliga bakterier, men som samtidigt slår ut de nyttiga bakterierna som då bör tillsättas snarast möjligt.

De flesta nyttiga bakterier sitter snällt i slemhinnorna och tränar immunceller, smörjer in vårt tarmludd, äter det vi inte behöver eller producerar vitaminer åt oss. Andra sitter nära tarmcellerna.

När det råder rätt balans mellan bra och dåliga bakterier kan det onda härda oss medan det goda tar hand om oss och håller oss friska.
Ovanstående texter är hämtat ur boken om Charmen med tarmen, som rekommenderas.

Nästan inget annat påverkar tarmbakterierna lika mycket som det vi äter
Vi bör mata dem så att de befolkar så stora delar av tjocktarmen som möjligt.
Då räcker det inte med pasta eller vitt bröd. Det görs bäst med riktiga kostfibrer från äkta grönsaksfibrer eller frukter.
För lite kostfibrer tillsammans med köttgifter i slutet av tjocktarmen skadar tarmen och kan i värsta fall framkalla cancer. Därför testas nu prebiotika med framgång för att förebygga den typen av tarmcancer.
Bra prebiotika är bl.a. lök, vitlök, purjolök, sparris, gröna baner, palsternacka, svartrot, råg, havre, jordärt och kronärtskocka.

Förkokt ris och potatis som fått kallna är också bra för mikroberna
Potatis som först har kokats och sedan fått kallna för att användas i potatissallad, ris som har kokats och svalnat för att sedan användas som sushiris kommer oskadat fram till mikroberna.

För att de nyttiga bakterierna ska han en chans att överleva och etablera sig i tarmen krävs ett regelbundet intag, gärna som en kur till att börja med och sedan som en underhållande dossering. För bästa resultat ska kapslarna innehålla en så hög mängd som möjligt med levande bakterier.

De första levnadsåren är väldigt viktiga för uppbyggnaden av immunförsvaret
Studier på äldre människor och på elitidrottare visar att de får mindre sällan förkylningar eller endast lättare förkylningar vid dagligt intag av probiotika. 

För föräldrar med barn som har en ökad risk för allergier kan probiotika ge ett gott skydd.
I allt fler studier framkommer att barn som har allergier och astma ofta har en obalans mellan nyttiga och onyttiga bakterier i tarmen. Orsaken till det kan vara att de är födda med kejsarsnitt, uppfödd på flaskmjölk, har fått en eller flera penicillinkurer i tidig ålder, som då inte bara slår ut de sjukdomsalstrande bakterierna utan även de nyttiga som sedan har svårare att etablera sig i tarmen igen än de onyttiga.


Vissa forskare hävdar att de senaste årens forskning om nyttiga och onyttiga bakterier är en av de viktigaste upptäckterna på 100 år.

Acti Flora köper du i webbutiken på www.bravara.se

Bravara Sverige, produkter för din hälsa
Probiotika, Prebiotika, Nyttiga Bakterier


GILLA OSS PÅ FACEBOOK
Bravara Sverige#

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste Inlägg

SÖTNINGSMEDEL KAN SKADA TARMFLORAN

Sötningsmedel kan skada tarmfloran Dricker du mycket light-läsk? Då bör du kanske tänka dig för. Nya forskningsrön visar nämligen att sötn...

10 mest visade