Ät efter dina gener med 5:2 dieten

Periodisk energirestriktion, att äta efter 5:2 dieten betyder inte att du behöver svälta 2 dagar i veckan utan du kan äta frukost, lunch och middag, fast med kallorirestrektion. För min egen del innebär det att jag börjar dagen med, ett ägg eller gröt med lite äpple, nyponpulver, lite banan och mjölk. Till lunch blir det en sallad med mycket grönt toppad med räkor och lite pepparlax. Varm mat mättar mer, därför blir det oftast någon fisk med spenat. Summa kalorier blir då mellan 500 och 600. Använd gärna vår kaloritabell i dina beräkningar. Många rekommendationer från Livsmedelsverket har haft en god tanke men oftast blivit helt fel ex.v att äta ofta och lite för att inte äta så mycket, leder nästan ofelbart till att man äter för mycket.
På 70-talet hade vi ett mellanrum på våra måltider på ca 4 och en halv timme, nu ligger den på ca 3 timmar eller mindre för många. Räknar vi in fika och allt småätande däremellan är vi nere på 2 timmar. Vilket helt är i strid med våra gener.

Är du inne på att prova 5:2 dieten?
Enligt professor Valter Longo är det bättre ju tidigare man börjar, då en försämring av hjärna kan ha pågått i mer än 10 år innan du börjar märka av inlärnings och minnesproblem. Att börja redan i tidig ålder innebär att du bromsar åldersrelaterade förändringar och att du blir smartare och kan leva ett friskare liv längre. Här kan du göra din egen test. http://www.cognitivefun.net/test/2 

Fyll din dag inte din mage!
Ofta äter vi för att vi inte har något annat att göra, fika trenden har växt med en väldig fart i Sverige på 2000 -talet, att träffas och vara social behöver inte betyda att man måste stoppa i sig sötsaker, det samma gäller framför TV och dator.

Medelhavskost
Att äta medelhavskost är en av få rekommendationer från Livsmedelsverket som ligger i tiden.
Tänk att tomater, gurka, paprika, oliver och lök kan smaka så olika, så mycket mer och så mycket nyttigare i Grekland än i Sverige.
Kanske inte så konstig då de grekiska grönsaker växer i jord och i ett så mycket bättre klimat än de Hollänska som fyller våra svenska butiker större delen av året. De växer i växthus, med lampor som ska ersätta solens strålar och i stålull med ett tillskott av näringslösning! Är det då någon som är förvånad att de är smaklösa och näringsfattiga?

 
Äta gott och nyttigt under en lågkaloridag
286 gram spenat och 53 gr finskuren ädelskinka är en bra middag som både mättar och är nyttig och som du klarar under 150 kalorier 
 

Populära inlägg i den här bloggen

D3-Vitamin, Solar du i Spanien, Grekland, Italien eller i Sverige?

Chiafrön är bra för magen

NYPONPULVER SÄNKER KOLESTEROL OCH BLODTRYCK