Kost, hälsa och inflammationsdrivande mat
Rött kött, vitt mjöl och sockrade drycker kan skapa deprission
I
en studie från Harvard universitetet i USA där över 40 000 amerikanska kvinnor
följts under tolv års tid såg forskarna att de som ätit mer av rött kött, vitt
mjöl och druckit sockrade drycker löpte upp till fyrtio procents större risk
att drabbas av depression än de som ätit mer av fet fisk, gröna bladgrönsaker,
olivolja och druckit måttligt med vin.
Inflammationsdrivande mat
På
senare tid har så kallad låggradig inflammation i kroppen lyfts fram som en av
orsakerna bakom hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, stroke, cancer och demens.
Ett
ständigt överstimulerat immunförsvar orsakar till slut en kronisk låggradig
inflammation som skadar blodkärlen. Orsakerna är bland annat rökning,
stillasittande livsstil, men också mat.
Förhindra oxidationsprocesser i
kroppen
Men
enligt nutritionsprofessor Tommy Cederholm är det oklart exakt vilken typ av
mat som är inflammationsdrivande. Däremot står det klart att mat som innehåller
antioxidanter, som exempelvis blåbär och medelhavskost skyddar mot just
inflammation genom att förhindra oxidationsprocesser i kroppen som kan vara
skadliga.
Det
här är ytterligare en anledning till att fokusera på den nyttiga maten.
ANTIOXIDANTER OCH INFLAMMATION
Antioxidanter
finns rikligt i framförallt frukt och grönsaker. Antioxidanterna dämpar de
oxidationsprocesser som ständigt pågår i kroppen och som bildar fria radikaler
i kroppen. De fria radikalerna är skadliga för kroppens celler, de skadar till
exempel cellmembranet och kan leda till en långvarig, låggradig inflammation i
kroppen. Forskarna tror också att oxidationsprocessen ligger till grund för
åldrandet.
![]() |
Beställ på www.bravara.se |