tisdag 19 augusti 2014

Kost, hälsa och inflammationsdrivande mat

Rött kött, vitt mjöl och sockrade drycker kan skapa deprission
I en studie från Harvard universitetet i USA där över 40 000 amerikanska kvinnor följts under tolv års tid såg forskarna att de som ätit mer av rött kött, vitt mjöl och druckit sockrade drycker löpte upp till fyrtio procents större risk att drabbas av depression än de som ätit mer av fet fisk, gröna bladgrönsaker, olivolja och druckit måttligt med vin.

Inflammationsdrivande mat

På senare tid har så kallad låggradig inflammation i kroppen lyfts fram som en av orsakerna bakom hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, stroke, cancer och demens.
Ett ständigt överstimulerat immunförsvar orsakar till slut en kronisk låggradig inflammation som skadar blodkärlen. Orsakerna är bland annat rökning, stillasittande livsstil, men också mat.
Förhindra oxidationsprocesser i kroppen
Men enligt nutritionsprofessor Tommy Cederholm är det oklart exakt vilken typ av mat som är inflammationsdrivande. Däremot står det klart att mat som innehåller antioxidanter, som exempelvis blåbär och medelhavskost skyddar mot just inflammation genom att förhindra oxidationsprocesser i kroppen som kan vara skadliga.
Det här är ytterligare en anledning till att fokusera på den nyttiga maten.

 

ANTIOXIDANTER OCH INFLAMMATION


Antioxidanter finns rikligt i framförallt frukt och grönsaker. Antioxidanterna dämpar de oxidationsprocesser som ständigt pågår i kroppen och som bildar fria radikaler i kroppen. De fria radikalerna är skadliga för kroppens celler, de skadar till exempel cellmembranet och kan leda till en långvarig, låggradig inflammation i kroppen. Forskarna tror också att oxidationsprocessen ligger till grund för åldrandet.

Beställ på www.bravara.se 


GILLA OSS PÅ FACEBOOK
Bravara Sverige#

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste Inlägg

SÖTNINGSMEDEL KAN SKADA TARMFLORAN

Sötningsmedel kan skada tarmfloran Dricker du mycket light-läsk? Då bör du kanske tänka dig för. Nya forskningsrön visar nämligen att sötn...

10 mest visade