tisdag 19 augusti 2014

Kostens påverkan på immunförsvaret

Fasta skyddar immuncellerna i kroppens immunförsvar
Fasta skyddar immuncellerna i kroppens immunförsvar vid behandling med cellgifter mot cancer. Tre dagar utan mat tycks förnya immuncellerna, men lämnar cancercellerna sårbara. Det visar amerikanska forskare i en ny studie.
Cellgifter kan bota cancer eller bromsa sjukdomsförloppet. Men de slår inte bara mot cancertumö­rer – cellgifterna angriper även kroppens friska celler. De kan till exempel slå ut vita blodkroppar, som är en del av kroppens immunförsvar.
Cancerforskare har därför länge försökt hitta metoder att styra cellgiftsbehandlingen så att den bara påverkar cancercellerna.

Forskaren Valter Longo och hans kolleger vid University of Southern California visar nu att korttidsfasta kan skydda de vita blodkropparna.
Forskarna lät en grupp möss fasta innan de fick cellgifter. Först minskade de vita blodcellerna kraftigt ­ i antal hos mössen, för att sedan fyllas på med nya celler när gnagarna fick tillgång till föda igen efter behandlingen.
Forskarna såg samma effekt hos människor, som fick cellgifter mot bland annat bröst- och lungcancer.
Förklaringen kan, enligt Valter Longo, vara att svälten påverkar blodstamcellerna, som ger upphov till de röda och vita blodkropparna. Produktionen av de vita blodkropparna hejdas medan cancercellerna forsätter att växa okontrollerat.
Man kan säga att fastan på så sätt motverkar både en rad biverkningar av cellgifterna och föryngrar cellerna i immunförsvaret. Kanske kan fastan därför också motverka flera åldersrelaterade sjukdomar. Det krävs tre dagars fasta för att få den här effekten, säger Valter Longo, vars studie publiceras i vetenskapstidskriften Cell Stem Cell.
Forskarna såg också att halten av en insulinliknande tillväxtfaktor som kallas IGF minskade vid fastan. Höga halter av IGF gynnar tillväxten hos cancertumörer.
Liksom vi 5:2 dieten så börjar kroppen att reparera sig själv
Valter Longo menar att kroppen börjar reparera sig själv och går i ett slags överlevnadsläge när vi inte har tillgång till mat. Men det är för tidigt att säga om fastan leder till effektivare cancerbehandling. Om det visar sig att svält ökar effekten av cellgifter kan det leda till nya behandlingar med läkemedel som efterliknar effekterna av tillfällig svält.

Det behövs fler och längre studier, och de pågår på flera håll i världen. Men redan i dag testar cancersjuka, även i Sverige, att fasta tre dagar före och en dag efter cellgiftsbehandlingen. Jag rekommenderar fasta bara när oddsen är dåliga, och alltid efter samtal med ansvarig cancerläkare, säger Valter Longo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste Inlägg

SÖTNINGSMEDEL KAN SKADA TARMFLORAN

Sötningsmedel kan skada tarmfloran Dricker du mycket light-läsk? Då bör du kanske tänka dig för. Nya forskningsrön visar nämligen att sötn...

10 mest visade