lördag 25 mars 2017

PALMOLJA I MÅNGA LIVSMEDEL RISK FÖR DIN HÄLSA

Farlig palmolja

Raffinerad palmolja innehåller ämnen som framkallar cancer, varnar EU. Palmolja finns i hälften av all världens livsmedelsprodukter. Italien har som första land börjat rensa bort palmoljan från butikshyllorna.

Livsmedelsindustrin och EU-kommissionen har känt till riskerna med farliga estrar i palmolja i nästan tio år, säger den italienske konsumentjuristen Dario Dongo. Ändå har myndigheterna inte varnat konsumenterna. I stället för att växla över till mindre riskabla oljor som raps har industrins användning av palmolja tvärtom ökat snabbt.
Kanske är det för att EU:s livsmedelsmyndighet Efsa ligger i den italienska staden Parma. Italien var i alla fall det första och länge enda landet som uppmärksammade EU:s expertrapport som i april förra året varnade för cancerframkallande ämnen i framför allt raffinerad palmolja.
Efter en bred kampanj och en namninsamling som undertecknades av 168 000 människor har flera av landets livsmedelskedjor nu beslutat att rensa sina hyllor helt från palmolja.
– Efsas rapport är den mest alarmerande som myndigheten någonsin levererat. Ändå har EU-kommissionen ännu inte agerat trots att det nästan gått ett år, säger Dario Dongo, som var en av initiativtagarna till namninsamlingen. Läs mer i SVD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste Inlägg

SÖTNINGSMEDEL KAN SKADA TARMFLORAN

Sötningsmedel kan skada tarmfloran Dricker du mycket light-läsk? Då bör du kanske tänka dig för. Nya forskningsrön visar nämligen att sötn...

10 mest visade