torsdag 16 oktober 2014

5:2 eller Fem-två diet!

Med 5.2 äter du som vanligt fem dagar i veckan och kalorisnålt de övriga två.


Dina gener är designade för en vis typ av mat och levnadssätt. 

Ett recept för hur du ska leva för att må bra som har skapats genom utvecklingen under 100.000 tals år av dina förfäder.
I evolutionen är 2000 år eller 300 generationer ingenting.
Vi har fått våra gener från våra föräldrar, men faktum är att våra gener knappt har förändrats på 200.000 år eller på 6000 generationer, då är det inte konstigt många har värk i kroppen, överbelastnings skador, allergier, orolig mage, förstoppningar och övervikt.

Din kropp klarar av tillfälliga kostförändringar
Men om du kraftigt bryter det mönstret så kanske inte din kropp mår så bra.
Du kan äta en kost som inte passar dig då och då utan att du märker det på annat sätt än att du sover sämre, får en orolig mage, känner dig stressad och orkar mindre, blodsockernivåerna pendlar upp och ner, men på sikt har det en större inverkan.

Vad kommer vi ifrån och vad åt våra förfäder
Vår moderna tillvaro är bara 100 år gammal, för femtonhundra år sedan fanns inga jordbruk i Sverige. Befolkningen i Sverige levde då i stort sett på kött, fisk, nötter, rötter och frukt.
Kemiska tillsatser och socker fanns inte i den dagliga kosten. Mejeriprodukter, pizza och fiskpinnar fanns inte på menyn.
Vårt matsmältningssystem är inte anpassade för att äta ofta och inte till den sortens produkter. Hur vi än försöker att äta onyttiga saker bara för att det är gott, så kommer vår kropp inte att vänja sig med det i vår livstid, inte våra barn eller barnbarn eller de troligtvis nästkommande 1000 generationernas gener kommer att vara designade för det.

Våra förfäder var jägare och samlare.
Det innebar att männen kunde vara borta i flera dagar i jakten på mat, ibland var jaktlyckan god och de kom hem med kött och fisk. Kvinnan var samlare och plockade nötter, rötter och allt som växte och var ätligt i närområdet, men ofta kunde man vara utan mat i en eller fler dagar, till skillnad från att vi idag har konstant tillgång till något att stoppa i oss.
Om vi bara går tillbaka några årtionden, så har våra portioner blivit större och vi äter oftare vilket ställer till problem inte minst för vårt matsmältningssystem. Att vi sedan rör oss mycket mindre gör ju inte saken bättre.

Vi är stenåldersfolk i en modern värld
Socker var inget problem från frukt då våra förfäder var ständigt aktiva och rörde sig i sin jakt på mat och är heller inget problem för oss då vår kropp är designade för det om vi är aktiva och rör på oss dagligen.
Det är det raffinerade sockret, kemikalier och besprutningar i våra dagliga livsmedel som ger oss problem.
Vår muskler behöver arbeta för att behålla stadga och balans i kroppen.
Ett stillasittande liv skapar problem i rygg och knän. Våra fotmuskler behöver också aktiveras för en bättre balans vilket motverkas av att ständigt  gå i moderna skor. Att vara utan skor när man kan, stärker inte bara fotmusklerna utan det kan också vara bra för våra knän.

Antioxidanter är som rostskyddet på en bil
Det räcker inte att bara med att försöka kompensera en dålig livsstil och dåliga matvanor med en multivitamin.
Din kropp behöver förutom vitaminer, mineraler, enzymer och microämnen även ett brett spektrum av antioxidanter. Antioxidanter bekämpar fria radikaler och gör att din kropp inte oxiderar, föråldras i förtid.
Vilket kan jämföras med en bil som rostar mycket fortare utan rostskydd.

Skillnaden på naturligt kosttillskott och kemiska multivitaminer är att upptaget och funktionen är så mycket bättre i naturliga produkter som kroppen känner igen och att du samtidigt tillför 100-tals med Microämnen som kroppen behöver för att de positiva effekterna ska komma igång. Bär och frukter kan heller inte överdoseras eller skapa obalanser. 


Valet är ditt!

Produkter för din hälsa
www.bravara.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste Inlägg

SÖTNINGSMEDEL KAN SKADA TARMFLORAN

Sötningsmedel kan skada tarmfloran Dricker du mycket light-läsk? Då bör du kanske tänka dig för. Nya forskningsrön visar nämligen att sötn...

10 mest visade