lördag 1 november 2014

SITTA FÖR LÄNGE FARLIGT FÖR HÄLSAN

Sitta för länge är lika farligt för din hälsa som att röka!

Vardagsmotion är en viktig faktor.

Ny forskning visar att efter bara 10 minuter stillasittande så börjar kroppen gå in i ett passivitetsläge som innebär att blodförsörjningen till dina blodkärl börjar minska. 

Kroppen är gjord för att röra på sig, det som var naturligt förr, som att stå och diska, stå i kö på posten, gå till affären, arbeta med vardagliga sysslor både ute och inne gör vi allt mindre av. 

Vi behöver inte ens resa oss för att byta kanal på tv eller radio. Vi betalar räkningar och sköter många inköp hemifrån eller med hjälp av bilen.
Den vardagliga motionen som vi får allt mindre av, kan inte kompenseras av 30 minuters promenad.
Att undvika att sitta på jobbet, att röra sig så mycket som möjligt under dagen, är inte bara bra för dina blodkärl, muskler och benstomme, utan förebygger också många av våra allt vanligare livsstilssjukdomar som cancer, diabetes och förträngningar i hjärta och kärl.
Flera sammanlagda studier visar nu att  stillasittande markant ökar risken till att få tjocktarmscancer och livmoders cancer. Risken är lika stor som för en rökare att få lungcancer på lite längre sikt.

Är du stel när du reser dig? 

Då har du troligtvis suttit för länge!

10 konkreta tips hur du undviker framtida välfärdssjukdomar på grund stillasittande
Hur du förebygger framtida välfärdssjukdomar på grund av du sitter för mycket.

1. Viktigt att få till förändringar på din arbetsplats om du sitter mycket, res på dig 4-6 gånger per timme. Ställ en timer på din telefon så att du inte glömmer det.
2. Använd ståbord om möjligt.
3. Försök att få till naturliga ståplatser som "barhäng på krogen", för möten, kafferaster, telefonkonferenser. 
4. Planera kontoret så att du får resa dig för att göra återkommande saker under dagen.
5. Läser du mycket böcker? Ladda ner boken på din telefon eller reader, 6 tum skärm fungerar utmärkt att hålla i en hand och att gå att läsa, alt. är ljudböcker eller ett mindre ståbord.
6. För att kroppen bättre ska kunna bearbeta maten är det extra viktigt att röra sig efter en måltid.
7. En promenad på kvällen, visar förbättrade blodvärden redan morgon efter.
8. Ställ dig upp och gå några steg när du tänker och planerar.
9. Res dig och gör något annat varje gång det är reklam på TV, eller när nyheter, sport, regionala nyhetssändningar återkommer igen under dagen. 
10. Pratar du mycket i telefon? använd hörlurar och mikrofon så går det bra att röra sig samtidigt.

Se upp för att sitta still förlägne om du är chaufförer, jobbar på kontor, tittat på TV 
I modern tid var det i slutet av 40-talet som hälsofarorna med att vara stilla visades av den skotske läkaren Jeremy Morris. Han undersökte busschaufförer och konduktörer i London. Chaufförerna körde buss och satt ner i princip hela dagarna medan konduktörerna gick i dubbeldäckarnas trappor för att klippa biljetter. Morris såg att det var mer än dubbelt så vanligt att de stillasittande chaufförerna drabbades av hjärtinfarkt än konduktörerna. Dessutom var chaufförernas hjärtinfarkter större och allvarligare, bland dem som faktiskt drabbades av hjärtinfarkt avled dubbelt så många chaufförer som konduktörer. Morris såg ett liknande mönster när han jämförde brevbärare som cyklade eller gick ut med posten med posttjänstemän som satt bakom ett skrivbord under arbetsdagen: de som var stilla på jobbet blev oftare sjuka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste Inlägg

SÖTNINGSMEDEL KAN SKADA TARMFLORAN

Sötningsmedel kan skada tarmfloran Dricker du mycket light-läsk? Då bör du kanske tänka dig för. Nya forskningsrön visar nämligen att sötn...

10 mest visade