lördag 22 november 2014

OMEGA 3 FRÅN VILDFÅNGAD FISK

Omega 3

Omega 3 från vildfångad fisk innehåller bättre och mer nyttiga fettsyror.


Många sjukdomar har sitt ursprung ifrån inflammationer.
Omega-3 tillskrivs en rad hälsofördelar och uppges bland annat kunna förhindra hjärt- och kärlsjukdomar, dämpa inflammatoriska sjukdomar som eksem, astma, reumatism, tarmsjukdomar samt ha effekt vid en rad sjukdomar kopplade till hjärnan. Några exempel på de senare är ADHD, demens, depression, schizofreni och Alzheimers. Mycket tyder på att även dessa sjukdomar har sitt ursprung i en inflammation säger Olle Haglund som är Medicine doktor i Uppsala och har forskat mycket på Omega 3.


Öka halten av Omega-3 istället för att sänka halten av Omega-6

Viss forskning tyder dock på att synen på omega-6 som enbart inflammationsskapande är förenklad. Walter Willett, epidemiolog vid Harvard School of Public Health i Boston, leder en av världens största forskningsgrupper som studerar hur olika omega-fettsyror i kosten påverkar oss. Deras forskning visar att omega-6 snarare förstärker den antiinflammatoriska effekten av omega-3, förutsatt att en person äter båda ämnena i relativt höga doser. - Det finns inga bra bevis för att vi ska sänka halten omega-6. Vi bör i stället ändra förhållandet genom att öka halten omega-3, säger Walter Willett. 


Omega 3, 37% EPA och 26% DHA
Omega 3 - 37% EPA och 26% DHA
Varför omega-3 verkar ha en sådan läkande effekt på kroppen har varit okänt. 
Forskarna har nu upptäckt att sjukdomar som förefaller gå att förebygga med ett högt omega-3-intag har en gemensam nämnare, de orsakas av inflammation. Forskningsgruppen hittade två hittills okända grupper av ämnen, resolviner och protektiner, som bildas från omega-3. De har en kraftfull påverkan på inflammationer. Därför tror forskarna att dessa ämnen är en förklaring till att omega-3 skyddar mot hjärtinfarkt och alzheimer. 

Omega 3 är bra för hjärna, hjärta och dina blodkärl.
Omega-3 har en läkande effekt på kroppen. I fisk finns det två sorters omega-3-fettsyror de kallas EPA och DHA. De skapas främst av alger som fiskarna äter i vilt tillstånd. Odlad fisk får i regel bara pelleterat foder och tillgång till naturlig kost endast de tre sista veckorna innan de hamnar i våra frysdiskar eller mals ner för att användas till omega 3 kapslar, då också med en lägre kvalité än från vildfångad fisk.

Förhållandena mellan omega-3 och omega-6 i vår kost har förändrats. 
Förr, när korna betade färskt gräs och örter, blev det högre halter av omega-3 i både kött och mjölkprodukter. I dag äter de kraftfoder gjort på majs, havre, vete eller korn och då har halten sjunkit. Det gröna gräset och unga sädesplantor innehåller nämligen mycket omega-3. En färsk studie från Schweiz visar till exempel att ost från kor som betar fritt i alperna innehåller ungefär lika mycket omega-3 som omega-6. I en engelsk cheddarost, gjord på mjölk från kor som får kraftfoder, var det däremot 2,5 gånger så mycket omega-6 som omega-3.

Västerländska kosten ungefär 15 gånger så mycket omega 6 gentemot Omega 3.
Vilket skapar en obalans i kroppen, förhållandena borde vara lika. Bäst för oss är djur som är uppfödda på naturlig mat och inte alla dessa sädesslag som man lägger in i fodret för att djuren ska växa sig feta. Det ger en felaktig sammansättning på fettet, säger Jana Pickova. Institutionen för livsmedelsvetenskap. Sveriges lantbruksuniversitet

Forskarna tror att vi en gång i tiden åt ungefär lika mycket omega-3 som omega-6.  
Att den rubbade balansen av fett kan vara farlig beror på att de två olika fettsyrorna har motsatt funktion i kroppen. Generellt går det att säga att omega-6 omvandlas till ämnen som framkallar inflammation i kroppen. Inflammationer är kroppens försvar mot främmande bakterier och virus och är oftast något positivt. Men långvariga inflammationer är sällan bra - de kan leda till åderförkalkning, hjärtproblem och alzheimer.

Omega 3 ska inte tas i tillsammans med varma drycker men gärna en kvart före mat är de allmänna råden, för att undvika problem med sura uppstötningar som smakar fisk.
Andra tips är ta de på kvällen, och att de ska förvaras kallt och mörkt, gärna i kylskåp.

Mitt bästa tips som jag själv använder 
Ta en Omega 3 kapsel innan du lägger dig och Chiafrön på morgonen som också innehåller Omega 3 för att ballansera Omega 6 som vi får i oss för mycket av i den vanliga kosten.
Man kan kontrollera om en fiskolja är bra genom att titta på färgen. En kapsel med ljusare olja har sannolikt högre kvalitet.
Sen ska den naturligtvis komma ifrån vildfångad fisk.
Krill är små kräftdjur som bildar stora stim i Antarktis och livnär sig på växtplankton. De är en naturlig föda med högt Omega 3 innehåll för den fisk som används för att framställa våra Omega 3 kapslar.
Beställ till bra pris på www.bravara.se GILLA OSS PÅ FACEBOOK
Bravara Sverige#

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste Inlägg

SÖTNINGSMEDEL KAN SKADA TARMFLORAN

Sötningsmedel kan skada tarmfloran Dricker du mycket light-läsk? Då bör du kanske tänka dig för. Nya forskningsrön visar nämligen att sötn...

10 mest visade