Chiafrön
Växtrikets världsrekord i innehåll av Omega 3
och är därmed en mycket bra källa till de fettsyror som skyddar mot
hjärt-kärlsjukdomar och hämmar inflammationer i kroppen som anses vara de
grundläggande orsakerna till bl.a. diabetes och cancer.
Chia är också ett bra
alternativ för dig som behöver kalk men inte dricker mjölk. Chia är en komplett
råvara med ett högt innehåll av protein och alla livsviktiga aminosyror,
grundämnet bor som stärker skelettet, mukopolysackarider som bildar en skyddande
slemhinna på tarmväggarna som bromsar sjukdomsframkallande bakterier och saktar
ner upptaget av kolhydrater.
Chiafrön Eco
med Omega 3 innehåller 35% kostfibrer och 20% högkvalitativt
protein,
rikt på vitamin B, kalcium, fosfor, potassium, zink,
koppar, magnesium och dessutom 18 aminosyror.
Chia pulver Eco med innehåller inga konserveringsmedel
eller tillsatser, vilka inte heller behövs p g a den höga halten av naturliga
antioxidanter.
De viktigaste antioxidanterna
är klorogensyra, kaffeinsyra,
myricetin, quercetin, och kaempferol.
Chiafrön tillsammans med D-vitamin
underlättar upptagningen av kalcium och stärker ditt skelett
Chiafrön Eco tas lätt upp i kroppen och mineraler och näringsämnen kommer därför snabbt ut till kroppens celler. Det har visat sig i flertal studier att Alfa-Linolensyra som finns naturligt i Chiafrön Eco kan öka cellmembranens genomsläpplighet och motverka inflammationer i tarm och mage vilket också förebygger en rad ålderssjukdomar och förbättrar näringsupptaget.
Du blir vad du äter
Redan efter ett par veckor kommer du förmodligen att märka skillnad, full effekt uppnår du efter 9 månader, det är den tid det tar att byta och bygga upp nya celler i din kropp. Chia minskar ditt sötsug redan efter några veckor. Chia är glutenfritt och helt fri från konserveringsmedel eller andra tillsatser.
Fleromättade fettsyror är
oumbärliga för att kroppens körtlar ska fungera normalt, särskilt
binjurarna och sköldkörteln.
Fleromättade fettsyror är essentiella oljor som
behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig de fettlösliga
vitaminerna A, D, E och K. Dessutom förser de huden med näring
och behövs för att slemhinnor, membran och nerver skall fungera
normalt. Tillsammans med vitamin D möjliggörs upptagandet av
kalcium, fosfor och omvandlande av karoten till vitamin A.
Fleromättade fettsyror kopplas ihop med ett väl fungerande
fortplantningssystem. Chia innehåller långa triglycerid-kedjor i rätt proportioner för
att minska kolesterolbeläggningar på kärlväggarna.
Fleromättade fettsyror är också viktiga för syresättningen
av kroppens organ
eftersom de underlättar transporten av syre
genom blodet till alla celler, vävnader och organ. De bildar
dessutom tillsammans med protein och kolesterol de levande membran
som håller ihop kroppens celler.
Långsammare spjälkning av kolhydrater
När man äter produkter med Chia bildas en gel i magen som
fungerar som barriär mellan kolhydraterna och de enzym som bryter
ner dem. Den långsammare spjälkningen av kolhydraterna ger en jämnare
blodsockernivå, vilket är till stor fördel för diabetiker. Att
kolhydraterna bryts ner långsammare innebär också att den
energigivande effekten räcker längre vilket resulterar i ökad
uthållighet.
Omega 3 och långa fettsyror
En ny studie visar att de som inte äter Omega 3 kapslar och lite eller ingen
fisk , har en betydligt bättre omvandlingen av Alfa-linolensyra i kroppen till långkedjiga
fettsyror och det gäller särskilt då för kvinnor.
Det innebär att genom ett intag av Alfa-linolensyra som finns i Chia Eco, så får du
alla de Omega 3 fettsyror din kropp behöver + ett bra tillskott av vitamin B, kalcium, fosfor, potassium, zink,
koppar, magnesium, 18 aminosyror och 35% kostfibrer och 20% högkvalitativt
protein.
Källa: American Journal of Clinical Nutrition November 2010, Volym 92,
nummer 5, Sidor 1040-1051, DOI: 10.3945/ajcn.2010.29457
Studien välkomnades av Loren Ward, chef för forskning för Glanbia Nutritionals.
"Detta är en mycket intressant studie som ökar vår förståelse för de
förutsättningar som krävs för att omvandla viktig fettsyra, ALA, till EPA och
DHA, sade Ward.
Chia är bra för magen och är därför ett bra alternativ till
Aloe Vera.
Kunder med olika tarmbesvär, tarmfickor har också upplevt
positiva effekter efter några månaders dagligt intag. Det har visat sig att i flertal studier att ALA, alfa-linolensyra, som finns i Chia kan motverka inflammationer i tarm och mage,
öka cellmembranens genomsläpplighet, motverka astma och allergier.
Chia
Eco med Omega 3 är en lämplig energidryck före frukosten.
Detta glas ger en mättnadskänsla som räcker fram till lunch.
Under århundraden konsumerades chia av indianerna i södra och västra
Mexiko som energitillskott. Kostforskare världen över är förbluffade
över Chiafröet som höll liv i Aztekindianerna på långa
vandringar för hundratals år sedan och sedan vart bortglömt.
Chia innehåller inga konserveringsmedel eller tillsatser.
Chia binder vatten upp till 12 gånger av sin egen vikt, vilket underlättar
matsmältningen, ger ett bättre näringsupptag och förbättrar vätskebalansen.
En rågad tesked per dag, gärna före mat. Enklast är att hälla 1 dl vatten i ett glas och röra
ned en rågad tesked chia och dricka, skölj ner med ett extra glas
vatten.
Det går också bra att strö över flingor, sallad, pasta
eller andra maträtter.