onsdag 19 november 2014

Blåbärspulver och nyttiga bakterier, bra för tarm och mage

Blåbärspulver

Blåbär och nyttiga bakterier är ett riktigt dundermedel för tarmen. 

Denna kombination kan bromsa inflammation och skydda tarmens slemhinna mot sjukliga förändringar. 
Blåbär är kända för att innehålla många nyttiga ämnen som fibrer, vitaminer och mineraler. Men bärens skal innehåller också polyfenoler – en sorts ämne som ofta förekommer i grönsaker och frukt, inte minst i mörka bär som röda druvor, björnbär, svarta vinbär och blåbär.Nyttigt i blåbär
Blåbär är rika på antioxidanter, vitaminer, mineraler och annat nyttigt.
Inom traditionell läkekonst har de använts bl.a. mot diarré, synproblem och hudproblem.

Vaccinium myrtillus är av den nyttiga sorten av blåbär som växer vilt i ett Eco område i Bulgariska bergen.


Fenolerna har inte bara en antioxidativ effekt utan är också antimikrobiella
Dvs. har förmågan att döda bakterier. Därför kan de minska risken för inflammation i tarmen.
– Risken är dock att fenolerna även minskar koncentrationen av de ”goda” bakterierna i tarmen. Därför ville vi kombinera blåbär med Probiotika, nyttiga bakterier, förklarar Åsa Håkansson vid Lunds universitets avdelning för kirurgi i Malmö.
Hon har gjort sina studier i samarbete med flera av de universitetsforskare som studerar vad som är nyttigt för tarmen. En studie har gällt patienter med ändtarmscancer som opererats och bestrålats för sin sjukdom. Strålningen kan dock skada även den friska slemhinnan.
Forskarna ville därför se om risken för skador kunde minskas om patienterna åt blåbär, havrekli och nyttiga bakterier varje dag före och under strålningsperioden.
– Studien är ännu inte avslutad, men vi hoppas på fina resultat. Detta kanske kan bli ett komplement till patienternas övriga behandling, menar Åsa Håkansson.


Forskning
Tarmsjukdomar kan förebyggas med Probiotika och blåbär. Läs hela forskningsrapporten här.

Hjälp vid tarminflammationer
En annan studie har gällt råttor med en typ av tarminflammation som liknar ulcerös kolit. Likt mänskliga kolitpatienter löper dessa råttor ökad risk för cancer i tarmen. De djur som fått tillskott av blåbär och nyttiga bakterier visade sig dock ha en bättre tarmhälsa, hos dem var det färre delar av tarmen som förändrats på det sätt som utgör ett förstadium till cancer.
– Till skillnad från läkemedel, som kan ge oönskade biverkningar och som bara bör tas av dem som har den aktuella sjukdomen, kan de här kosttillskotten ätas av både sjuka och friska.


Probiotika stärker blåbärens effekt 
Forskarna testade olika slags dieter av blåbärsskal, rågkli och havrekli med eller utan en blandning av probiotiska bakterier. Resultaten visar att blåbärens skyddande effekt förstärktes om de åts tillsammans med probiotika.
– Probiotikan visade sig ha skyddande effekt på levern, ett organ som ofta påverkas negativt av tarminflammationer, förklarar Åsa Håkansson.


Blåbär innehåller rikligt med polyfenoler som har en antimikrobiell och antioxidativ effekt. 
Kombinationen blåbär och probiotika minskade inflammationsdrivande bakterier i tarmen medan mängden hälsofrämjande laktobaciller ökade.

Positivt för immunförsvaret
Åsa Håkansson och Camilla Bränning noterade även att om blåbären åts tillsammans med probiotikan ökade halten av smörsyra och propionsyra i blodet, två ämnen som bildas när fibrer bryts ner och som sedan tidigare är kända för att vara viktig energi för tarmcellerna.
På senare tid har de även kunna visats påverka immunförsvaret positivt.
Det verkade helt enkelt som om absorptionen av dessa komponenter underlättades i närvaro av probiotika.
– Det som överraskade oss var att en så stor andel av smörsyran inte bara togs upp av tarmcellerna utan också transporterades vidare till blodet. Tidigare trodde man att tarmcellerna utnyttjade all smörsyra, men så är alltså inte fallet, konstaterar Camilla Bränning, som nyligen la fram en avhandling i ämnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste Inlägg

SÖTNINGSMEDEL KAN SKADA TARMFLORAN

Sötningsmedel kan skada tarmfloran Dricker du mycket light-läsk? Då bör du kanske tänka dig för. Nya forskningsrön visar nämligen att sötn...

10 mest visade