tisdag 1 oktober 2013

Omega-3 fiskolja från vildfångad lax och ansjovis, med dubbelt så mycket Omega 3

Omega-3 från vildfångad lax och ansjovis, innehåller upp till dubbelt så mycket Omega 3 som från odlad lax.
Omega 3 är bra för hjärna, hjärta och dina blodkärl.
I fisk finns det två sorters omega-3-fettsyror de kallas EPA och DHA. De skapas främst av alger som fiskarna äter i vilt tillstånd. Odlad fisk får i regel bara pelleterat foder och tillgång till naturlig kost endast de tre sista veckorna innan de hamnar i våra frysdiskar eller mals ner för att användas till omega 3 kapslar, då också med en lägre kvalité än från vildfångad fisk.
Varför omega-3 verkar ha en sådan läkande effekt på kroppen har varit okänt.
Forskarna har nu upptäckt att sjukdomar som förefaller gå att förebygga med ett högt omega-3-intag har en gemensam nämnare, de orsakas av inflammation. Forskningsgruppen hittade två hittills okända grupper av ämnen, resolviner och protektiner, som bildas från omega-3. De har en kraftfull påverkan på inflammationer. Därför tror forskarna att dessa ämnen är en förklaring till att omega-3 skyddar mot hjärtinfarkt och alzheimer.
Den västerländska kosten innehåller ungefär 15 gånger så mycket Omega 6 gentemot Omega 3.
Våra matvanor och förhållandena mellan omega-3 och omega-6 i vår kost har förändrats till det sämre.
Förr, när korna betade färskt gräs och örter, blev det högre halter av omega-3 i både kött och mjölkprodukter. I dag äter de kraftfoder gjort på majs, havre, vete eller korn och då har halten sjunkit. Det gröna gräset och unga sädesplantor innehåller nämligen mycket omega-3.
En färsk studie från Schweiz visar till exempel att ost från kor som betar fritt i alperna innehåller ungefär lika mycket omega-3 som omega-6. I en engelsk cheddarost, gjord på mjölk från kor som får kraftfoder, var det däremot 2,5 gånger så mycket omega-6 som omega-3.
Nya studier; Öka halten av Omega 3 istället för att sänka halten av Omega 6
Viss forskning tyder dock på att synen på omega-6 som enbart inflammationsskapande är förenklad. Walter Willett, epidemiolog vid Harvard School of Public Health i Boston, leder en av världens största forskningsgrupper som studerar hur olika omega-fettsyror i kosten påverkar oss. Deras forskning visar att omega-6 snarare förstärker den antiinflammatoriska effekten av omega-3, förutsatt att en person äter båda ämnena i relativt höga doser. - Det finns inga bra bevis för att vi ska sänka halten omega-6. Vi bör i stället ändra förhållandet genom att öka halten omega-3, säger Walter Willett.
Rent vatten från Antarktis strömmar upp förbi Perus södra fiskevatten
vilket är en bra miljö för den lax och ansjovis som används till vår Omega 3 fiskolja.
Hela 63% fettsyror i kapslar på 1000 mg.
Fiskoljan innehåller 37% EPA och 26% DHA. Läs mer på http://www.bravara.se/Omega3.htm

Omega 3 från vildfångad fisk, beställ på www.nyponpulver.com

torsdag 19 september 2013

D3-Vitamin, Solar du i Spanien, Grekland, Italien eller i Sverige?


Ny forskning visar att immunförsvaret inte kan aktiveras utan D-vitamin.
D-vitamin produceras i huden under mitten på juni till mitten av juli i Sverige.


Solar du i Spanien eller i Sverige?  Många svenskar bor långa perioder under höst och vinter i Spanien och andra åker på Rehab resor till Spanien för att de känner att de mår bättre och har mindre ledvärk i den Spanska solen. Det kan finnas många förklaringar till det, varar en kan vara brist på D3-vitamin. I Spanien står solen så högt på himmelen så att de strålar som producerar D3-Vitamin i huden slipper igenom atmosfären och ger oss den nyttiga D3-vitaminen direkt genom huden.
Tyvärr så står solen endast så högt i Sverige under 4-5 veckor för att vi ska kunna dra nytta av det, därför behöver vi tillsätta ganska höga halter av D3-Vitamin resterande del av året.
Svensk studie visar att 25% av alla förskolebarn som deltog i studien hade för låga D-vitaminhalter redan i slutet på sommaren, vilket bevisar att solen inte kan producera tillräckligt med D-vitamin trots sol och bad även i slutet av juli. Studien är gjord av Umeå Universitet. Vid en uppföljning under mars månad hade endast 10% en optimal nivå.
När du vistas utomhus 20 minuter i solen fylls våra depåer med D-vitamin vilket motsvarar en dos på 250 mikrogram som lagras i kroppen. Övriga 47 veckor då solen inte står tillräckligt högt på våra breddgrader så behöver vi fylla på D-vitamindepån med kosttillskott.

tisdag 3 september 2013

Ät efter dina gener med 5:2 dieten

Periodisk energirestriktion, att äta efter 5:2 dieten betyder inte att du behöver svälta 2 dagar i veckan utan du kan äta frukost, lunch och middag, fast med kallorirestrektion. För min egen del innebär det att jag börjar dagen med, ett ägg eller gröt med lite äpple, nyponpulver, lite banan och mjölk. Till lunch blir det en sallad med mycket grönt toppad med räkor och lite pepparlax. Varm mat mättar mer, därför blir det oftast någon fisk med spenat. Summa kalorier blir då mellan 500 och 600. Använd gärna vår kaloritabell i dina beräkningar. Många rekommendationer från Livsmedelsverket har haft en god tanke men oftast blivit helt fel ex.v att äta ofta och lite för att inte äta så mycket, leder nästan ofelbart till att man äter för mycket.
På 70-talet hade vi ett mellanrum på våra måltider på ca 4 och en halv timme, nu ligger den på ca 3 timmar eller mindre för många. Räknar vi in fika och allt småätande däremellan är vi nere på 2 timmar. Vilket helt är i strid med våra gener.

Är du inne på att prova 5:2 dieten?
Enligt professor Valter Longo är det bättre ju tidigare man börjar, då en försämring av hjärna kan ha pågått i mer än 10 år innan du börjar märka av inlärnings och minnesproblem. Att börja redan i tidig ålder innebär att du bromsar åldersrelaterade förändringar och att du blir smartare och kan leva ett friskare liv längre. Här kan du göra din egen test. http://www.cognitivefun.net/test/2 

Fyll din dag inte din mage!
Ofta äter vi för att vi inte har något annat att göra, fika trenden har växt med en väldig fart i Sverige på 2000 -talet, att träffas och vara social behöver inte betyda att man måste stoppa i sig sötsaker, det samma gäller framför TV och dator.

Medelhavskost
Att äta medelhavskost är en av få rekommendationer från Livsmedelsverket som ligger i tiden.
Tänk att tomater, gurka, paprika, oliver och lök kan smaka så olika, så mycket mer och så mycket nyttigare i Grekland än i Sverige.
Kanske inte så konstig då de grekiska grönsaker växer i jord och i ett så mycket bättre klimat än de Hollänska som fyller våra svenska butiker större delen av året. De växer i växthus, med lampor som ska ersätta solens strålar och i stålull med ett tillskott av näringslösning! Är det då någon som är förvånad att de är smaklösa och näringsfattiga?

 
Äta gott och nyttigt under en lågkaloridag
286 gram spenat och 53 gr finskuren ädelskinka är en bra middag som både mättar och är nyttig och som du klarar under 150 kalorier 
 

onsdag 28 augusti 2013

Chia innehåller mer protein än andra sädesslag

Starta dagen med Chia
En studie i Journal of Strength Conditioning visade att man får en bättre blodsockernivå med ett intag av chia.
Om man blandar en matsked Chia i ett glas med vatten och låter det stå i 30 minuter så bildas en fast gelé. Denna gelbildning beror på de vattenlösliga kostfibrer som finns i chia. Samma gelbildning sker i magen och tarmar när man äter chia vilket innebär att en barriär bildas mellan kolhydrater och de matsmältande enzymer som bryter ner dessa till socker.
En långsammare matsmältning är en skonsammare matsmältning och innebär att näringsämnena i kosten tillgodotas bättre.


Protein
Chia har mer protein än andra sädesslag. Som proteinkälla absorberas Chia lätt, vilket leder till att näringsämnen snabbt når och absorberas av kroppens celler. Detta är särskilt effektivt vid snabb tillväxt, t ex hos barn och ungdomar, cellbildning hos gravida och ammande kvinnor, samt vid uppbyggnad av muskelceller hos idrottare, motionärer eller bara efter den dagliga promenaden.


Antioxidanter
De viktigaste antioxidanterna är klorogensyra, kaffeinsyra, myricetin, quercetin och kaempferol.
Chia är glutenfritt och innehåller inga konserveringsmedel eller tillsatser.



Chiapulver är bra för både hjärnan och ditt näringsupptag
Chia innehåller bor som stärker ditt skelett och Alfa-linolensyra som är en livsnödvändig fettsyra som sedan kan omvandlas i kroppen efter behov till Omega 3.

Läs hela nyhetsbrevet med mer om vitaminer, mineraler och aminosyror
eller lägg till eller ta bort en mailadress här
Se kombipris,  chiafrön, nyponpulver, D3-vitamin 2000 IE

En bra kombination av kosttillskott ger synergieffekter, då flera näringsämnen samverkar med varandra.

torsdag 22 augusti 2013

Planera, Lös problem när du springer din träningsrunda

Öka din inlärningsförmåga, koncentration och humör genom löpning
 När du springer och 30-60 minuter efter din löpning fungerar din hjärna som bäst.
 Alla som springer har kanske redan anat det och märkt det genom att man löser problem och planer nästan lite omedvetet när man är ute på en träningsrunda.
 Det visar nu också en studie på blivande astronauter till Mars som har suttit instängda liknande en rymdkapsel i 570 dagar, mätningar gjordes också på hjärnan under deras styrketräningspass, men det gav ingen effekt.
 Det förklarades med att löpning är en uråldrig rytm som alltid har varit uppskattat och att våra gener har en stor betydelse även där liksom i vad vi äter.
Motionsrunda i elljusspåret

söndag 4 augusti 2013

Prostatacancer kan förebyggas med en högre halt D3-vitamin i blodet.

Sundare livsstil minskar risken at dö i  prostatacancer.
Risken för Prostatacancer kan minskas genom ett dagligt intag av D3-vitamin, motion och förändringar av kosten. Att sluta röka, börja motionera och undvika hög konsumtion av ägg hör till de åtgärder som hade störst betydelse , visar ny forskning. Bäst prognos har de patienter som alltid haft en sund livsstil.
Uppkomst av prostatacancer
Ett av mysterierna kring prostatacancer är att uppkomsten av sjukdomen inte tycks påverkas av alkohol, tobak, övervikt och för lite motion. Det är annars ett vanligt mönster vid en lång rad välfärdssjukdomar.
Minskar dödligheten
Nu har forskare vid Harvarduniversitetet i USA upptäckt att en sundare livsstil däremot påtagligt kan minska dödligheten bland patienter som redan har fått en diagnos. Läs mer i vårt nyhetsbrev.


torsdag 1 augusti 2013

Vitaminer, mineraler, antioxidanter


Vitaminer , mineraler och antioxidanter är extra viktigt om du är +60, då näringsupptaget kan vara så mycket som 5 gånger sämre, än för en 20 åring.
Läs mer på www.bravara.se/naring.htm

Senaste Inlägg

KONSTANT LEDVÄRK, NU SMÄRTFRI MED HJÄLP AV NYPONPULVER FRÅN BRAVARA

Nyponpulver Eko logiskt Pain@way från Bravara Sverige Jag har tidigare haft konstant ledvärk och är nu smärtfri så länge jag tar en matsked ...