onsdag 4 februari 2015

NYPONPULVER, NÄRINGSINNEHÅLL OCH VETENSKAPLIGA STUDIER

Näringsinnehåll i Nyponpulver, mer än bara C-vitamin

Vitaminer

Läs mer och beställ på www.bravara.se
C-vitamininnehållet i nypon är ca 10-20 gånger högre än i apelsin.
Innehållet av Betakaroten som omvandlas i kroppen till vitamin A är högt, dessutom innehåller nypon vitamin B1, B2, B3, D, E, flavonider, vitamin P, och vitamin K. Innehållet av olika folater, en typ av B-vitaminer är också mycket högt.

Mineraler
Mineraler såsom kalium (1600mg/100g), magnesium, zink, koppar, kalcium, järn, bor, fluor, litium, kisel och jod. Garvämnen, tannin, tiamin, ribloflavin, fruktsocker, pektin,  polyfenoler, karotenoider, eterisk olja och vanillinii. Vidare hittar man en stor uppsättning av essentiella fettsyror.
Nypon innehåller också Quercitin som är känt för sin antihistamineffekt.

Nypon är dessutom extremt basiskt vilket är bra för att motverka den obalans som den Västerländska kosten skapar.

Fördubblat antioxidantintag
Den som har ett genomsnittligt intag av antioxidanter kan fördubbla sitt antioxidantintag genom att äta endast fem gram nypon om dagen.

Vetenskapliga studier på Nyponpulver
Vid Rigshospitalet i Köpenhamn visar forskning att nypon har stor effekt mot artros och minskar smärta i leder, främjar rörlighet i leder och muskler samt är antiinflammatoriskt.
Dessutom har man funnit att det generella välmåendet ökat med förbättrad sömnkvalité och positivare humör, utan att producera några sidoeffekter.

En annan studie vid Sveriges Lantbruksuniversitet, visar på att folat innehållet i nyponpulver har en skyddseffekt mot missbildningar på foster. Folat har uppmärksammats p g a dess skyddande effekt mot fosterskador på centrala nervsystemet och mot spontana aborter.
Vidare har studier visat att folat kan sänka halten av homocystein, en oberoende riskfaktor för hjärtkärlsjukdom liksom att det kan ge skydd mot vissa cancerformer och demens, t ex Alzheimer.

Studier gjorda av Gao Xiangqun vid Sveriges Lantbruksuniversitet, visar att så lite som 0,05 mg torkat nyponpulver kan minska lipidper oxidationen med upp till 80%. Antioxidanter kan också förhindra en bärare av kolesterol i blodet från att oxideras, varvid risken för hjärtsjukdomar minskas.
Oxiderande proteiner i ögats lins ger grå starr och vitamin C och E kan förebygga detta.
Vid Parkinsons och Alzheimers oxideras hjärnans cellmembran av reaktionsbenägna ämnen och då fungerar inte hjärnan som den ska.

Dr Nianzeng Xing vid Mayo-kliniken, Rochester Minn, har med studier visat att quercitin kan motverka prostatacancer.
Detta genom att quercitin blockerar den androgena aktiviteten i de androgen-responsiva mänskliga prostata cancercell-linjerna.
Denna studie presenterades vid det 92:a, årliga mötet American Association for Cancer Research (AACR) i New Orleans och publicerades i Science Daily den 27:e mars, 2001.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste Inlägg

SÖTNINGSMEDEL KAN SKADA TARMFLORAN

Sötningsmedel kan skada tarmfloran Dricker du mycket light-läsk? Då bör du kanske tänka dig för. Nya forskningsrön visar nämligen att sötn...

10 mest visade