fredag 22 november 2013

Valnötter, hasselnötter, mandel, pistagenötter, cashewnötter är bra för din hälsa!

En handfull nötter dagligen kunde kopplas till en 20 procent lägre risk att dö under uppföljningstiden, enligt resultaten som presenteras i New England Journal of Medicine. Sambandet sågs för både total dödlighet och för dödlighet i cancer, hjärt-kärlsjukdom och respiratorisk sjukdom.
Forskarna har kontrollerat för bland annat effekterna av ålder, fysisk aktivitet, rökning, BMI och ärftlighet för vissa sjukdomar.
De skriver i sin artikel att även om deras studie inte kan visa något direkt orsakssamband, så skulle nötternas höga innehåll av exempelvis nyttiga fetter, högvärdigt protein, vitaminer och mineraler kunna ligga bakom sambandet.
Totalt ingick drygt 76 000 kvinnor och nästan 42 500 män i genomgången, som för kvinnornas del omfattade perioden 1980–2010 och för männens del 1986–2010.

måndag 4 november 2013

Låg vilopuls minskar risken för hjärtinfarkt


Kontrollera vilopulsen är en enkel hälsokontroll som alla kan göra.
Vilopulsen är ett bra mått på din hälsa, en för hög vilopuls tyder på att allt inte står rätt till.
Låg vilopuls minskar risken för hjärtinfarkt
Håll vilopulsen låg. Det minskar kraftigt risken att dö i hjärtinfarkt, enligt en ny studie.
För hög puls visar att något är fel och att hjärt-kärlsystemet kanske inte fungerar som det ska.
Att undersöka vilopulsen är en enkel metod för att veta hur kroppen mår, säger Javaid Nauman, doktorand i epidemiologi vid universitetet i Trondheim
En hälsosam vilopuls ligger mellan 60 och 72 slag i minuten.
Desto högre vilopulsen är desto högre är risken för hjärt-kärlsjukdom och för tidig död i hjärtinfarkt och kärlkramp. Javaid Nauman och hans team har under tjugo år följt 50 000 friska och vuxna män och kvinnor i Norge. De tittade på hälsa, dödlighet och vilopuls.
Forskarna kom fram till att kvinnor under sjuttio år som hade en vilopuls på över 101 slag i minuten hade en mer än fördubblad risk att dö i hjärtinfarkt. Män med lika hög vilopuls hade en 73 procent ökad risk att dö.
Mäta pulsen på båda armarna kan avslöja fel i blodkärlen om värdena skiljer sig åt mycket.
Mät din vilopuls så fort du har vaknat
Ta din puls direkt i sängen. Du kan antingen ta pulsen på handleden eller på halspulsådern med hjälp av sekundvisaren på en vanlig klocka. Räkna dina pulsslag under 60 sek och börja med noll på det första slaget.
Gör det till en vana, exv. en gång i veckan, en bra dag kan vara en söndag när du är ledig och inte behöver rusa upp ur sängen. Skriv ner datum och resultat.
En rask promenad morgon och kväll kan sänka vilopulsen till en hälsosammare nivå.
Det räcker att få upp pulsen och bli lite svettig. På en månad minskar vilopulsen med två till fem slag, säger Javaid Nauman. Att det är viktigt att träna har vi vetat länge, men den nya norska studien visar att fysisk träning ger en ännu större effekt än vad man tidigare trott.
Studien visade även fram till att kvinnor som tränade regelbundet hade lägre dödlighet trots en hög vilopuls. Studien är publicerad av British Medical Journal.
Pulsen ska också vara jämn och rytmisk, och normalt stark.
När man tar pulsen bedöms också rytmens regelbundenhet och kraft. Pulshastigheten mäts för att uppskatta hjärtats pumpförmåga, antingen i vila eller under ansträngning. Pulshastigheten varierar normalt sett mycket beroende på graden av både fysisk och psykisk ansträngning, och beroende på personens ålder.
 

torsdag 10 oktober 2013

Näringsintag och näringsupptag

Varför kan man behöva kosttillskott?
C-vitamin som finns tillsammans med andra vitaminer och mineraler i vårt nyponpulver tillhör den vitamin som lättast förstörs genom upphettning via matlagning.  Nyponpulver innehåller liksom våra andra torkade pulver ett flertal vitaminer, mineraler, antioxidanter och hundratals microämnen, till skillnad från kemiskt framställda preparat.
Handplockade nypon från Anderna, fria från besprutning och avgaser.

Färska grönsaker är en bra näringskälla om de är hanterade på rätt sätt
Långa transporter och felaktig hantering gör att många livsmedel inte innehåller den mängd näringsämnen som man kan förvänta sig. En kort tid från skörd till konsument i kylförvaring behövs för att många grönsaker ska behålla sitt näringsvärde, vilket oftast inte är fallet.
Andra vitaminer och antioxidanter kräver att grönsakerna mixas och upphettas för att de ska frigöras och vara tillgängliga för vårt näringsupptag.
Odlad lax innehåller idag bara 50% Omega 3 jämfört med för 10 år sedan.
Frysta blåbär tappar i näringsvärde och innehåller betydligt mindre antioxidanter än färska.

Att laga god mat kan vara nog så svårt men att laga näringsriktigt är ändå svårare.
Köpa nyskördade råvaror direkt på torget av lokala odlare skulle kunna vara en bra start och att sedan kylförvara och tillaga enligt senaste forskningsrön ökar näringsupptaget med mer än det dubbla.
I en stressad miljö och direkt efter jobbet är det sällan så det går till, här kommer några exempel på hur man bör göra för att optimera sitt näringsintag av tre av våra vanligaste grönsaker.

Behåll vitaminerna i maten
Vitaminer som finns i frukt och grönsaker är känsliga för tillagning, för lång varmhållning påverkar näringsvärdet på lagad mat och sallad och frukt förlorar i värde om det skärs upp för tidigt.
3 av våra vanligaste grönsaker, tomater, morötter och broccoli, kräver olika tillagning för att behålla eller utveckla sin näringstillförsel enligt Svensk forskning.
Morötter och tomater kräver lång tillagning för att förbättra näringsupptaget 
Både Betakaroten som finns i morötter och lykopen som finns i tomater är fettlösliga och frigörs bäst med lite olja. Tillagas morötter i ugn vid 120 grader i 35 min så ökas tillgängligheten av betakaroten med 25 gånger mot för att vi äter de råa. För optimal tillgänglighet av antioxidanter gäller att de ska vara finhackat, tillagas i hög värme och under lång tid, tillsammans med olja.  Vid kokning i 90-100 grader tar det  60 min för att nå samma resultat.  En optimal tillagning kan öka näringsvärdet, tillgängligheten för kroppen med 139 % av betakaroten.
Tomater är inte så nyttiga som du tror
Köper du salladstomater för att de är goda eller för att du tror att det är nyttiga?
Salladstomater med eller utan kvist från i växthus i Holland med ljus från lampor, odlade i mineralull med näringslösning som dropp är inget som vi kan rekommendera.
Gör så här för att öka näringsupptaget från tomater

Tomater kan förvaras i kylskåp upp till en vecka. Tomater innehåller lykopen som är det röda i tomaterna. För tillagning av tomater gäller samma sak som för morötter, finhacka, helst mixa och värm länge tillsammans med tillsats av olja för att öka näringsupptaget. Värmning i ugn går lika bra.
Bäst och nyttigast är industritomater eller processtomater som används till krossade tomater, tomatpuré och ketchup, de innehåller 10 gånger mer lykopen än de salladstomater vi köper i affärerna.  1-2 teskedar av tomatpuré är med andra ord mycket nyttigare än ett par tomater.
 
Broccoli förlorar snabbt näringsvärdet i rumstemperatur och ska helst förvaras kyld och förpackad direkt efter skörd och fram till konsument för att bevara näringsvärdet.
Broccolin ska sedan värmas snabbt vid tillagning, gärna med ånga för att bevara vitaminerna som är vattenlösliga.  Spar gärna spadet och gör en soppa på till nästa lunch tillsammans med stjälken som är lika nyttig som knopparna.
Recept
Ångkoka helst och spar vattnet som du har kokat broccolin i. Reducera vattnet till hälften, skala stjälken med en potatisskalare och skär den i mindre bitar, lägg i kastrullen, koka i 5 min med en kyckling eller grönsaksbuljongtärning. Mixa med en stavmixer, salta och peppra, tillsätt grädde och eventuellt en klick smör, låt koka upp och den är klar.
Se även, baka ditt eget bröd på Chia och nypon, och bara nyttiga frön och helt utan mjöl.


tisdag 1 oktober 2013

Omega-3 fiskolja från vildfångad lax och ansjovis, med dubbelt så mycket Omega 3

Omega-3 från vildfångad lax och ansjovis, innehåller upp till dubbelt så mycket Omega 3 som från odlad lax.
Omega 3 är bra för hjärna, hjärta och dina blodkärl.
I fisk finns det två sorters omega-3-fettsyror de kallas EPA och DHA. De skapas främst av alger som fiskarna äter i vilt tillstånd. Odlad fisk får i regel bara pelleterat foder och tillgång till naturlig kost endast de tre sista veckorna innan de hamnar i våra frysdiskar eller mals ner för att användas till omega 3 kapslar, då också med en lägre kvalité än från vildfångad fisk.
Varför omega-3 verkar ha en sådan läkande effekt på kroppen har varit okänt.
Forskarna har nu upptäckt att sjukdomar som förefaller gå att förebygga med ett högt omega-3-intag har en gemensam nämnare, de orsakas av inflammation. Forskningsgruppen hittade två hittills okända grupper av ämnen, resolviner och protektiner, som bildas från omega-3. De har en kraftfull påverkan på inflammationer. Därför tror forskarna att dessa ämnen är en förklaring till att omega-3 skyddar mot hjärtinfarkt och alzheimer.
Den västerländska kosten innehåller ungefär 15 gånger så mycket Omega 6 gentemot Omega 3.
Våra matvanor och förhållandena mellan omega-3 och omega-6 i vår kost har förändrats till det sämre.
Förr, när korna betade färskt gräs och örter, blev det högre halter av omega-3 i både kött och mjölkprodukter. I dag äter de kraftfoder gjort på majs, havre, vete eller korn och då har halten sjunkit. Det gröna gräset och unga sädesplantor innehåller nämligen mycket omega-3.
En färsk studie från Schweiz visar till exempel att ost från kor som betar fritt i alperna innehåller ungefär lika mycket omega-3 som omega-6. I en engelsk cheddarost, gjord på mjölk från kor som får kraftfoder, var det däremot 2,5 gånger så mycket omega-6 som omega-3.
Nya studier; Öka halten av Omega 3 istället för att sänka halten av Omega 6
Viss forskning tyder dock på att synen på omega-6 som enbart inflammationsskapande är förenklad. Walter Willett, epidemiolog vid Harvard School of Public Health i Boston, leder en av världens största forskningsgrupper som studerar hur olika omega-fettsyror i kosten påverkar oss. Deras forskning visar att omega-6 snarare förstärker den antiinflammatoriska effekten av omega-3, förutsatt att en person äter båda ämnena i relativt höga doser. - Det finns inga bra bevis för att vi ska sänka halten omega-6. Vi bör i stället ändra förhållandet genom att öka halten omega-3, säger Walter Willett.
Rent vatten från Antarktis strömmar upp förbi Perus södra fiskevatten
vilket är en bra miljö för den lax och ansjovis som används till vår Omega 3 fiskolja.
Hela 63% fettsyror i kapslar på 1000 mg.
Fiskoljan innehåller 37% EPA och 26% DHA. Läs mer på http://www.bravara.se/Omega3.htm

Omega 3 från vildfångad fisk, beställ på www.nyponpulver.com

torsdag 19 september 2013

D3-Vitamin, Solar du i Spanien, Grekland, Italien eller i Sverige?


Ny forskning visar att immunförsvaret inte kan aktiveras utan D-vitamin.
D-vitamin produceras i huden under mitten på juni till mitten av juli i Sverige.


Solar du i Spanien eller i Sverige?  Många svenskar bor långa perioder under höst och vinter i Spanien och andra åker på Rehab resor till Spanien för att de känner att de mår bättre och har mindre ledvärk i den Spanska solen. Det kan finnas många förklaringar till det, varar en kan vara brist på D3-vitamin. I Spanien står solen så högt på himmelen så att de strålar som producerar D3-Vitamin i huden slipper igenom atmosfären och ger oss den nyttiga D3-vitaminen direkt genom huden.
Tyvärr så står solen endast så högt i Sverige under 4-5 veckor för att vi ska kunna dra nytta av det, därför behöver vi tillsätta ganska höga halter av D3-Vitamin resterande del av året.
Svensk studie visar att 25% av alla förskolebarn som deltog i studien hade för låga D-vitaminhalter redan i slutet på sommaren, vilket bevisar att solen inte kan producera tillräckligt med D-vitamin trots sol och bad även i slutet av juli. Studien är gjord av Umeå Universitet. Vid en uppföljning under mars månad hade endast 10% en optimal nivå.
När du vistas utomhus 20 minuter i solen fylls våra depåer med D-vitamin vilket motsvarar en dos på 250 mikrogram som lagras i kroppen. Övriga 47 veckor då solen inte står tillräckligt högt på våra breddgrader så behöver vi fylla på D-vitamindepån med kosttillskott.

tisdag 3 september 2013

Ät efter dina gener med 5:2 dieten

Periodisk energirestriktion, att äta efter 5:2 dieten betyder inte att du behöver svälta 2 dagar i veckan utan du kan äta frukost, lunch och middag, fast med kallorirestrektion. För min egen del innebär det att jag börjar dagen med, ett ägg eller gröt med lite äpple, nyponpulver, lite banan och mjölk. Till lunch blir det en sallad med mycket grönt toppad med räkor och lite pepparlax. Varm mat mättar mer, därför blir det oftast någon fisk med spenat. Summa kalorier blir då mellan 500 och 600. Använd gärna vår kaloritabell i dina beräkningar. Många rekommendationer från Livsmedelsverket har haft en god tanke men oftast blivit helt fel ex.v att äta ofta och lite för att inte äta så mycket, leder nästan ofelbart till att man äter för mycket.
På 70-talet hade vi ett mellanrum på våra måltider på ca 4 och en halv timme, nu ligger den på ca 3 timmar eller mindre för många. Räknar vi in fika och allt småätande däremellan är vi nere på 2 timmar. Vilket helt är i strid med våra gener.

Är du inne på att prova 5:2 dieten?
Enligt professor Valter Longo är det bättre ju tidigare man börjar, då en försämring av hjärna kan ha pågått i mer än 10 år innan du börjar märka av inlärnings och minnesproblem. Att börja redan i tidig ålder innebär att du bromsar åldersrelaterade förändringar och att du blir smartare och kan leva ett friskare liv längre. Här kan du göra din egen test. http://www.cognitivefun.net/test/2 

Fyll din dag inte din mage!
Ofta äter vi för att vi inte har något annat att göra, fika trenden har växt med en väldig fart i Sverige på 2000 -talet, att träffas och vara social behöver inte betyda att man måste stoppa i sig sötsaker, det samma gäller framför TV och dator.

Medelhavskost
Att äta medelhavskost är en av få rekommendationer från Livsmedelsverket som ligger i tiden.
Tänk att tomater, gurka, paprika, oliver och lök kan smaka så olika, så mycket mer och så mycket nyttigare i Grekland än i Sverige.
Kanske inte så konstig då de grekiska grönsaker växer i jord och i ett så mycket bättre klimat än de Hollänska som fyller våra svenska butiker större delen av året. De växer i växthus, med lampor som ska ersätta solens strålar och i stålull med ett tillskott av näringslösning! Är det då någon som är förvånad att de är smaklösa och näringsfattiga?

 
Äta gott och nyttigt under en lågkaloridag
286 gram spenat och 53 gr finskuren ädelskinka är en bra middag som både mättar och är nyttig och som du klarar under 150 kalorier 
 

onsdag 28 augusti 2013

Chia innehåller mer protein än andra sädesslag

Starta dagen med Chia
En studie i Journal of Strength Conditioning visade att man får en bättre blodsockernivå med ett intag av chia.
Om man blandar en matsked Chia i ett glas med vatten och låter det stå i 30 minuter så bildas en fast gelé. Denna gelbildning beror på de vattenlösliga kostfibrer som finns i chia. Samma gelbildning sker i magen och tarmar när man äter chia vilket innebär att en barriär bildas mellan kolhydrater och de matsmältande enzymer som bryter ner dessa till socker.
En långsammare matsmältning är en skonsammare matsmältning och innebär att näringsämnena i kosten tillgodotas bättre.


Protein
Chia har mer protein än andra sädesslag. Som proteinkälla absorberas Chia lätt, vilket leder till att näringsämnen snabbt når och absorberas av kroppens celler. Detta är särskilt effektivt vid snabb tillväxt, t ex hos barn och ungdomar, cellbildning hos gravida och ammande kvinnor, samt vid uppbyggnad av muskelceller hos idrottare, motionärer eller bara efter den dagliga promenaden.


Antioxidanter
De viktigaste antioxidanterna är klorogensyra, kaffeinsyra, myricetin, quercetin och kaempferol.
Chia är glutenfritt och innehåller inga konserveringsmedel eller tillsatser.



Chiapulver är bra för både hjärnan och ditt näringsupptag
Chia innehåller bor som stärker ditt skelett och Alfa-linolensyra som är en livsnödvändig fettsyra som sedan kan omvandlas i kroppen efter behov till Omega 3.

Läs hela nyhetsbrevet med mer om vitaminer, mineraler och aminosyror
eller lägg till eller ta bort en mailadress här
Se kombipris,  chiafrön, nyponpulver, D3-vitamin 2000 IE

En bra kombination av kosttillskott ger synergieffekter, då flera näringsämnen samverkar med varandra.

Senaste Inlägg

KONSTANT LEDVÄRK, NU SMÄRTFRI MED HJÄLP AV NYPONPULVER FRÅN BRAVARA

Nyponpulver Eko logiskt Pain@way från Bravara Sverige Jag har tidigare haft konstant ledvärk och är nu smärtfri så länge jag tar en matsked ...