söndag 3 maj 2015

KONDITIONSTRÄNING FÖRBÄTTRAR MINNE OCH INLÄRNING

Konditionsträning förbättrar minnet

Träna kondition, förbättrar inlärning av språk eller inför en tenta.
• Träna innan eller vara fysiskt aktiv under inlärningen.
•  Inte anstränga dig alltför intensivt.
•  Effekten med bättre minne kommer snarare dagarna efter än timmarna efter.
Bättre koncentration av bara tjugo minuters promenad visar nya forskningsresultat.


Konditionsträning förbättrar minnet nu och när du blir äldre
Minnet är inte den enda av hjärnans funktioner som påverkas när man blir äldre, även koncentrationsförmåga och uppmärksamhet blir successivt sämre. Men precis som för minnet går det att bromsa utvecklingen om man rör på sig. Forskare från Harvarduniversitetet undersökte närmare 20 000 kvinnor och såg att de som rörde på sig regelbundet inte bara bevarade minnet i takt med att de blev äldre utan även uppmärksamhet och koncentrationsförmåga.
Så lite som tjugo minuters promenad om dagen gav effekt.


I testerna ingick både konditions-, styrketester och ett intelligenstest.
När man lade ihop testresultaten från över 1,2 miljoner personer såg man ett tydligt mönster. De med bra kondition hade höga resultat på intelligenstestet. Artonåringar med bra flås var kort och gott smartare än jämnåriga med dåligt.
Mönstringens intelligenstest prövade olika former av intelligens. Till exempel ordförståelse, förmågan att tänka tredimensionellt och förmågan att lösa matematiska problem.

 Bra kondition var kopplad till höga resultat inom alla områden. Och skillnaderna sträckte sig längre fram i livet: de med bra kondition hade bättre utbildning och mer välbetalda jobb många år senare. De drabbades dessutom i mindre utsträckning av depression senare i livet än de som var otränade vid mönstringen.


Löptur och skidåkning ger bättre effekt än styrketräning
Men om du tränar för intelligensens skull bör du förmodligen inte ersätta löpturen mot ett pass på gymmet. Det fanns nämligen ingen koppling mellan att vara stark vid mönstringen och ha en bra poäng på intelligenstestet, det gäller bara konditionen.



Hippocampus blir större av träning och minskar risken för kognitiva störningar och förtida demens.
Hjärnan undersökts hos en grupp medelålders och äldre med ett års mellanrum. En del motionerade regelbundet medan andra inte gjorde det. 
Det visade sig att hos dem som inte rörde på sig krympte hippocampus med 1,4 procent, vilket är ungefär vad man kan förvänta sig ska hända på ett år vid normalt åldrande. 
Men hos dem som rörde sig regelbundet hade hippocampus inte krympt utan ökat i storlek med två procent.
Två procent låter kanske inte så mycket men skillnaden mellan att träna och inte träna motsvarar 2 års skillnad i åldrande. Träningen inte bara bromsar åldrandet av hjärnan, utan den har gjort den 2 år yngre. 
Ju mer träning desto mer ökar hippocampus i storlek.


Minnet, Inlärning, Kognitiva störningar, Förtida demens,  Konditionsträning


tisdag 7 april 2015

ANTIINFLAMMATORISK MAT

Kaloririk mat är din värsta fiende

Vill du minska riskerna för de vanligaste välfärdssjukdomarna?
Då är k
aloririk mat är din värsta fiende, du lever friskare och längre med ett lågt kaloriintag.  

Var noga med vad du äter.
Fler och fler forskningsrapporter pekar på att det storskaliga jordbruket, den industriella matens anpassning för hållbarhet, konsistens och olika tillsatser har en negativ påverkan på hälsan.

Genom att undvik tillsatser, kemiska ämnen och äta en kost som är mer basisk, hjälper du kroppen att motverka inflammationer i tarmen.
Depression, reumatism, artrit, astma, MS och cancer, Crohns sjukdom och ulcerös kolit kan bero på inflammationer i tarmen visar ny forskning.
Chiafrön, Probiotika och Blåbärspulver är en bra kombination.
Inflammationer i tarmen ger ett sämre näringsupptag och kan skapa näringsbrist.
Har du haft diarré, ätit antibiotika eller andra mediciner som har slagit ut dina nyttiga bakterier, behöver du tillsätta probiotika som är nyttiga bakterier i en kapsel som etablerar sig och skyddar tarmen från att elaka bakterier att ta plats.

Vad du bör undvika för att minska risken för inflammationer
Processade livsmedel, mejeriprodukter, vete och socker, margarin, solrosolja och majsolja och alla produkter med högt innehåll av omega-6 som är inflammatoriskt.
Kött från djur som går på bete har en bra balans mellan omega 3 och omega 6, medan djur som står inne och utfodras får en obalans som du bör kompensera med ett extra dagligt intag av högvärdigt Omega 3 som kommer från vildfångad fisk.  Omega 3 som kommer från odlad fisk och fiskrester skapar mer problem än de gör nytta.
Nässelpulver, Gurkmeja, nyponpulver är basiska
och har inflammationsdämpande egenskaper
tillsammans med MSM.
Kosttillskott som är basiska och inflammationsdämpande
Nyponpulver, Nässelpulver och gurkmeja är bra. Chiapulver håller tarmen igång och skapar en skyddande gel. Probiotika, D-vitamin och Omega 3 från vildfångad fisk hämmar inflammation i mage och tarm.

Dr Sanna Ehdin Anandala förespråkar IFD = Antiinflammatorisk mat
Den självläkande människan finns nu i en omarbetad upplaga sedan i höstas.

Att äta mer grönsaker, spenat, bär, fisk, nötter, frön, avokado, är kända tips och att använda olivolja och rapsolja likaså.
Kött: Att äta mindre kött och endast från gräsätande djur är bra.
Grönsaker: Välj färggranna ekologiska grönsaker. Ät lök, vitlök, chilipeppar, spenat, gröna grönsaker, sötpotatis, morötter och linser.
Undvik: Majs och  vanlig potatis.
Omega 3 från vildfångad
fisk har högre halter
av nyttiga fetter.
Fisk: Ät fisk minst tre gånger i veckan. Feta fiskar har extremt bra antiinflammatoriska värden.
Välj sill, makrill, tonfisk, regnsbågsforell, sardiner och ostron.  Omega-3 från Vildfångad lax är bra fett med inflammationsdämpande effekt
Undvik: Odlad lax
Oljor. Välj först och främst ekologisk olivolja och rapsolja.
Undvik: margarin, solrosolja, vindruvskärnolja, bomullsolja, palmkärnolja och vetegroddsolja på grund av att de innehåller mycket omega-6.
Kryddor: Alla örtväxter och de inflammationsdämpande kryddorna som är vitlök, lök, cayennepeppar, ingefära, gurkmeja, chilipeppar och curry är bra.
Kött och fågel: Välj frigående, gräsätande vuxna djur. Djur uppfödda med gräs ger mer omega-3-fettsyror. Djur uppfödda på spannmål ger omega-6.
Krydda med IFD-kryddor.
Ät mindre sällan: kalv och lamm
Undvik: Inälvsmat som är extremt inflammatoriskt.
Frukt: Frukt är bra fast det innehåller fruktsocker, då det är känt som bra föda liksom nötter av våra gener sedan flera hundratusentals år. 
Nötter: Pekannötter,  mandel, hasselnötter, och cashewnötter kan man med fördel äta varje dag.
Ät måttligt:  en del nötter har lågt IFD-värde på grund av att de innehåller omega-6.
Drycker: Morotsjuice, tomatjuice, svart eller grönt te, örtte, källvatten.
Avstå helt: från saft och läskedrycker.
Mejeriprodukter: Färskost, keso, kesella, fetaost och mozzarella går bra.
Ät mindre sällan: hård, lagrad ost.
Undvik: Mjölk framförallt i vuxen ålder. Både barn som vuxna kan vara intolerant mot proteinet i vanlig mjölk som skapar inflammationer i tarmen.
Bra tips: Vill du ha mjölk till gröten så är 40% grädde ett bra alternativ som du spär med vatten. Spä 2-3 cl grädde och 2 dl vatten.
OBS, Ej 36% grädde som innehåller konsistensgivare som man bör undvika.
Avstå helt: från sötad fruktyoghurt och glass.
En fungerande tarmflora är viktig för immunförsvaret.
Gluten är proteiner som finns i råg, vete och korn.
Genom aktuell forskning har det visat sig att gluten kan vara en orsak till både inflammatoriska tarmsjukdomar och reumatism.
Du kan även ha en känslighet mot gluten utan att ha en intolerans.

Det finns inget näringsvärde i gluten som vi behöver.


Välfärdssjukdomar, Kalorier, Basiska, Inflammationsdämpande, Immunförsvar, Tarmflora 

fredag 3 april 2015

GLUTEN EN ORSAK TILL INFLAMMATORISKA SJUKDOMAR

GLUTEN

Gluten kan vara en orsak till både inflammatoriska tarmsjukdomar och reumatism.

Manipulationer och förädling har gett nya härdiga vetesorter.
Det skapar magproblem för många men passar bra i industrin för hållbarare produkter.
Många människor påverkas negativt med symtomen uppblåst mage, trötthet, koncentrationssvårigheter, oregelbundna tömningar av tarmen, svullna slemhinnor och ledbesvär.

Gluten är proteiner som finns i råg, vete och korn.
Du kan även ha en känslighet mot gluten utan att ha en intolerans.
Det finns inget näringsvärde i gluten som vi behöver.

En fungerande tarmflora är viktig för immunförsvaret. Hälften av Sveriges befolkning har besvär med matsmältningen och var fjärde kvinna har ständiga problem med magen.

Andra saker att tänka på vid värk i kroppen.
Många är försurade av kosten och bör tänka på att äta mer basisk mat och undvika mat som innehåller socker, det finns mycket dolt socker i många livsmedel som orsakar problem för många. 



Nyponpulver, MSM, Gurkmeja, Nässelpulver finns på www.bravara.se 

Sanna Ehdin, läkare, forskare, boken om den självläkande kroppen.
Den har nu kommit i en ny utgåva där hon utvecklar hur man stärker immunförsvaret genom att äta mat som inte är inflationsdrivande.

Sannas dunderdryck med Nyponpulver, Gurkmeja, Nässelpulver, Ingefärspulver, MSM...!

Blanda i en stor burk:
2 dl eko-gurkmeja
2 dl nässelpulver
3 msk eko-ingefärspulver
1 dl MSM (svavelinneh)
1 dl malt nyponpulver (tar bort lite av beska smaken)
1 dl L-Glutamin (hjälper bygga muskler, behålla spänst i huden, reparera tarmen samt förbättrar sömnen)

Ta ca 2 msk av blandningen i ett glas vatten och 1-3 msk kokosolja och drick sakta. Rekommenderas först på morgonen.
Det smakar inte speciellt gott, men man vänjer sig och det är supernyttigt. Perfekt att ta innan och efter operation för snabbare läkning. Men jag tar det nästan varje dag för att stärka de friska krafterna och motverka inflammation. Läs mer och följ Sanna Ehdin på facebook.

onsdag 18 mars 2015

HAR DU D3-VITAMINBRIST?

D3-vitamin från solen och mat räcker inte visar ny Svensk studie!

Brist på D3 vitamin hos mer än 50% av Sveriges befolkning

En D3-vitamin studie på 500 Göteborgare visar att troligtvis mer än 50% av Sveriges befolkning bör öka sitt intag av D3-vitamin. Vanlig kost och daglig vistelse i solen räcker inte för att nå upp till de nivåer som skyddar mot ett flertal sjukdomar.
Vi rekommenderar ett dagligt intag på 2000 IE. 

D-vitamin produceras i huden under mitten på juni till mitten av juli i Sverige.
Med kosttillskott kan du se till att inte få brist på D3-vitamin för resten av året. Ny forskning visar att immunförsvaret inte kan aktiveras utan D-vitamin.

 www.bravara.se
D3-vitamin 2000 IE
D3-vitamin är Nyckeln till kroppens immunförsvar
D3-vitamintärker skyddet mot t.ex. diabetes och tarmcancer. Europeiska kommissionen rekommenderar D3-vitamin 2000 IE som kosttillskott. För att få i dig samma mängd behöver du dricka 13 liter mjölk eller äta 35 ägg per dag, vilket inte är att rekommendera. Symtom på D vitaminbrist kan vara diffusa, som värk, muskelsvaghet, irritation, nedstämdhet och koncentrationssvårigheter.

D-vitamin påverkar alla organ i kroppen
D-vitamin säkrar balansen mellan våra hormonnivåer. För lite D-vitamin höjer nivån av vissa hormoner och sänker nivån av andra, båda delarna kan orsaka sjukdom. Nya studier visar också att 90 procent av alla kvinnor med ägglossnings problem har låga D-vitaminnivåer.

D-vitaminbrist och artros kan ha ett samband
Att även artros har samband med D-vitaminbrist antyds av en långtidsuppföljning av knäartrospatienter i USA. D3- vitamin 50 mikrogram motsvarar 2000 IE.

Äldre har upp till 75% sämre förmåga att producera D-vitamin.
En mörkhyad person behöver betydligt mer UV-ljus än en ljushyad person för att producera lika mycket D-vitamin. Därför har äldre samt mörkhyade personer som bor i Sverige extra stor risk att drabbas av D-vitaminbrist.

Behåll ett starkt skelett livet ut med hjälp av D3-vitamin
Kalcium och D-vitamin behövs för att bygga upp benvävnaden, behålla ett starkt skelett livet ut, för musklernas och nervernas funktion, samt för att blodet ska kunna koagulera. Om blodet inte får tillräckligt med kalcium så tar kroppen Kalciumets viktigaste uppgift är att fungera som ett centralt byggmaterial för benstommen. Dessutom deltar det bl.a. i blodets koagulering och i kommunikationen mellan cellerna.

En åldrande hjärna behöver också D-vitamin för att inte härskna
D-vitamin minskar också risken för åldersjukdomar som Parkinsons och Ahlzeimers.
Beställ och läs mer om D3-vitamin på
http://www.bravara.se/shop/product/d3-vitamin?tm=


torsdag 12 mars 2015

INFLAMMATIONER I TARMEN

Maten som gör oss sjuka!
Det finns all anledning att läsa på förpackningarna av våra vanligaste livsmedel. Innehåller de emulgeringsmedel, konsistensgivare ska du inte köpa de produkterna, då de kan förändra din tarmflora.
Dessa tillsatser i många av våra dagliga livsmedel gör att bakterier i din tarm kan tränga in i slemhinnan och skapa inflammationer i tarmen som sedan kan ge upphov till en rad andra sjukdomar.
Ny forskning visar att det här problemet började uppstå i mitten på 1900 talet och har bara sedan ökat.
Emulgeringsmedel och konsistensgivare tillsätts i många livsmedel för att förbättra hållbarheten, konsistensen och som en ersättare för naturliga fetter, därför kan man inte bara peka ut vissa produkter, utan man gör klokast i att läsa på de förpackningar man brukar köpa.
Ett exempel är att 36 % grädde innehåller förtjockningsmedel men inte 40 %.


Nyttiga bakterier
Att dagligen ta ett tillskott av nyttiga bakterier kan återställa balansen i tarmfloran, men lika viktigt är det att undvika mat som skapar problem och som inte våra gener känner igen.

Probiotika är nyttiga bakterier med bevisad hälsosam effekt.
De är viktiga för att förebygga olika mag- och tarmproblem.


20 gånger mer probiotika i en kapsel med Actiflora än i en liter fil.
Actiflora är en patenterad blandning av tre unika stammar med 45 miljarder livskraftiga mjölksyrabakterier per kapsel.


Probiotika förebygger tarmsjukdomar och skyddar levern
Vårat välbefinnande beror mycket på konditionen av våra "goda bakterier" i tarmfloran och deras förmåga att kontrollera de "onda bakerierna". 


Inflammationer, Tarmen, Tarmsjukdomar, Maten,  Emulgeringsmedel, konsistensgivare, Förtjockningsmedel 

onsdag 4 februari 2015

NYPONPULVER, NÄRINGSINNEHÅLL OCH VETENSKAPLIGA STUDIER

Näringsinnehåll i Nyponpulver, mer än bara C-vitamin

Vitaminer

Läs mer och beställ på www.bravara.se
C-vitamininnehållet i nypon är ca 10-20 gånger högre än i apelsin.
Innehållet av Betakaroten som omvandlas i kroppen till vitamin A är högt, dessutom innehåller nypon vitamin B1, B2, B3, D, E, flavonider, vitamin P, och vitamin K. Innehållet av olika folater, en typ av B-vitaminer är också mycket högt.

Mineraler
Mineraler såsom kalium (1600mg/100g), magnesium, zink, koppar, kalcium, järn, bor, fluor, litium, kisel och jod. Garvämnen, tannin, tiamin, ribloflavin, fruktsocker, pektin,  polyfenoler, karotenoider, eterisk olja och vanillinii. Vidare hittar man en stor uppsättning av essentiella fettsyror.
Nypon innehåller också Quercitin som är känt för sin antihistamineffekt.

Nypon är dessutom extremt basiskt vilket är bra för att motverka den obalans som den Västerländska kosten skapar.

Fördubblat antioxidantintag
Den som har ett genomsnittligt intag av antioxidanter kan fördubbla sitt antioxidantintag genom att äta endast fem gram nypon om dagen.

Vetenskapliga studier på Nyponpulver
Vid Rigshospitalet i Köpenhamn visar forskning att nypon har stor effekt mot artros och minskar smärta i leder, främjar rörlighet i leder och muskler samt är antiinflammatoriskt.
Dessutom har man funnit att det generella välmåendet ökat med förbättrad sömnkvalité och positivare humör, utan att producera några sidoeffekter.

En annan studie vid Sveriges Lantbruksuniversitet, visar på att folat innehållet i nyponpulver har en skyddseffekt mot missbildningar på foster. Folat har uppmärksammats p g a dess skyddande effekt mot fosterskador på centrala nervsystemet och mot spontana aborter.
Vidare har studier visat att folat kan sänka halten av homocystein, en oberoende riskfaktor för hjärtkärlsjukdom liksom att det kan ge skydd mot vissa cancerformer och demens, t ex Alzheimer.

Studier gjorda av Gao Xiangqun vid Sveriges Lantbruksuniversitet, visar att så lite som 0,05 mg torkat nyponpulver kan minska lipidper oxidationen med upp till 80%. Antioxidanter kan också förhindra en bärare av kolesterol i blodet från att oxideras, varvid risken för hjärtsjukdomar minskas.
Oxiderande proteiner i ögats lins ger grå starr och vitamin C och E kan förebygga detta.
Vid Parkinsons och Alzheimers oxideras hjärnans cellmembran av reaktionsbenägna ämnen och då fungerar inte hjärnan som den ska.

Dr Nianzeng Xing vid Mayo-kliniken, Rochester Minn, har med studier visat att quercitin kan motverka prostatacancer.
Detta genom att quercitin blockerar den androgena aktiviteten i de androgen-responsiva mänskliga prostata cancercell-linjerna.
Denna studie presenterades vid det 92:a, årliga mötet American Association for Cancer Research (AACR) i New Orleans och publicerades i Science Daily den 27:e mars, 2001.

BLÅBÄR KAN SKYDDA HJÄRNAN

Nyttigt i blåbär
Se mer på www.bravara.seBlåbär är rika på antioxidanter av typen antocyaniner. Det är antocyaniner som ger blåbären deras blå färg.  Antocyaniner tros kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, skydda hjärnan.
Blåbär innehåller också flera andra vitaminer och många mineraler bl.a. kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn och B-vitamin. Dessutom finns betakaroten i blåbär.

Blåbär och demenssjukdomar

Vid 2004 International Conference on Longevity presenterade en grupp forskare detaljer från en studie som antyder att färgämnena i blåbär kan skydda hjärnan mot skador motsvarande de som Alzheimers sjukdom ger.
Möss som utfodrades med blåbär lärde sig snabbare att finna vägen i en labyrint än de möss som inte fick blåbär.
Mössen som fick blåbär hade högre halter av antocyaniner i de delar av hjärnan där lärande och minne finns.
Orsaken tros vara de antioxiderande antocyaniner.
Dessa kan skydda hjärnan mot fria syreradikaler som annars kan orsaka skada och för tidigt åldrande.

Senaste Inlägg

KONSTANT LEDVÄRK, NU SMÄRTFRI MED HJÄLP AV NYPONPULVER FRÅN BRAVARA

Nyponpulver Eko logiskt Pain@way från Bravara Sverige Jag har tidigare haft konstant ledvärk och är nu smärtfri så länge jag tar en matsked ...