Broskstärkande medel kan bestå av både kosttillskott, träning och ökad
blodcirkulation.
Ett knäskydd med magneter ökar blodcirkulationen och stabiliserar upp leden
vilket gör att smärtan minskar och du
blir rörligare igen. Samma funktion gäller med magnetryggbältet.
Träning leder i och för sig också till ökad blodcirkulation, och att samtidigt
försöka träna muskler som är försvagade
gör att du kan belasta leden på ett bättre sätt som gör att smärtan minskar.
Att gå barfota så mycket som möjligt gör också att du stärker dina små muskler i
foten vilket ger dig bättre ballans
och det kan också vara bra för dina knän.
En led består av två skelettdelar som möts, med brosk som ska fungera som
smörjmedel i mellan.
Brosket i leden är tjockast på mitten och det är där, det tål mest belastningen.
Snedbelastningar på grund av dåliga skor eller svaga muskler skapar en
inflammation, nöter ned brosket och skapar smärta.
Pain@way nyponpulver har hjälpt tiotusentals
personer ända sedan i början på 2000-talet, Vårt Nyponpulver är
ekologiskt och kommer från sol och mineralrika Anderna. Är en stark antioxidant
och har en antiinflammatorisk verkan
som många kan referera till redan efter 5-6 veckors användning.
MSM finns i nästan alla celler i kroppen, bra för leder, muskler, hår,
hud, naglar.
Ett flertal studier har påvisat att svavelnivåerna i våra vävnader av olika
anledningar kan variera kraftigt.
Svavel är oumbärligt vid kroppens egen uppbyggnad av broskvävnad vars fasta
elastiska konsistens är särskilt
anpassat att ge kroppen stadga.
Ett dagligt tillskott av MSM förser kroppen med naturligt och lättupptagligt
svavel.
Många av B-vitaminerna är beroende av organiskt svavel för att kunna tas upp
optimalt av kroppen.
Att många sedan också upplever att både vårt Nyponpulver och MSM stärker
immunförsvaret är en extra bonus vid
ett dagligt intag.
Våra Nyhetsbrev hittar du under Nyheter i webbutiken på
www.bravara.se som länkar till vår Blogg.
Vår gamla sida med mer info om produkterna hittar du på
www.bravara.info
NYPONPULVER EKO GROV FRÅN BRAVARA Den grova malningen ger mer fiber och ett bättre upptag, då de inte förstörs lika lätt av magsyror som den finmalda. 🌿 Ekologiskt 🟠 Grovmalet – innehåller både skal och kärnor 💪 Naturligt näringsrikt: rikt på C-vitamin, fibrer och antioxidanter 🦴 Ofta använt för leder och rörlighet 🥣 Kan blandas i yoghurt, gröt, vatten. Ett populärt val för dig som vill ha ett oraffinerat och naturligt Nyponpulver. Bravara.se
torsdag 1 maj 2014
Ny Webbutik på www.bravara.se
Ny Webbutik, www.bravara.se
Bättre anpassad för både Pc, läsplattor och mobiltelefon.
Vi erbjuder två betalningsalternativ, där de som vill handla mot faktura skriver in sitt personnummer för att vi snabbt och effektivt ska kunna göra en säkerhetskontroll mot folkbokföringen att namn och adress stämmer och även göra en kontroll att det inte finns några betalningsanmärkningar.
Alternativ två är att kunna betala med sin egen internet bank och ange det Beställningsnummer som du direkt får upp vid fullföljd order och även som en kopia till din mail.
Korrekt angivet beställningsnummer vid förskottsbetalningen gör att vi kan leverera snabbare. Skriv endast beställningsnummer i meddelande rutan, ni behöver inte ange vad ni beställt, kund nr eller namn där igen.
Rätt information gör att vi kan kan leverera 2-3 dagar snabbare.
Våra Nyhetsbrev hittar du under Nyheter i webbutiken som länkar till vår Blogg.
Vår gamla hemsida med mer info om produkterna hittar du nu på www.bravara.info
Extra bra kombipris just nu på Kombi 3
Chiafrön Eco 500 gr, Nyponpulver Eco 400 gr, Blåbärspulver Eco 250 gr 598:- Pris var för sig 654:-
Bättre anpassad för både Pc, läsplattor och mobiltelefon.
Vi erbjuder två betalningsalternativ, där de som vill handla mot faktura skriver in sitt personnummer för att vi snabbt och effektivt ska kunna göra en säkerhetskontroll mot folkbokföringen att namn och adress stämmer och även göra en kontroll att det inte finns några betalningsanmärkningar.
Alternativ två är att kunna betala med sin egen internet bank och ange det Beställningsnummer som du direkt får upp vid fullföljd order och även som en kopia till din mail.
Korrekt angivet beställningsnummer vid förskottsbetalningen gör att vi kan leverera snabbare. Skriv endast beställningsnummer i meddelande rutan, ni behöver inte ange vad ni beställt, kund nr eller namn där igen.
Rätt information gör att vi kan kan leverera 2-3 dagar snabbare.
Våra Nyhetsbrev hittar du under Nyheter i webbutiken som länkar till vår Blogg.
Vår gamla hemsida med mer info om produkterna hittar du nu på www.bravara.info
Extra bra kombipris just nu på Kombi 3
Chiafrön Eco 500 gr, Nyponpulver Eco 400 gr, Blåbärspulver Eco 250 gr 598:- Pris var för sig 654:-
måndag 17 mars 2014
Vattenfilter tar bort bekämpningsmedel
Rena ditt kranvatten för ett bättre dricksvatten
Vattenfilter tar bort upp till 98 procent av bekämpningsmedel.
Dåliga eller förorenade vattentäkter blir ett allt större problem i Sverige, vilket i dag är fallet hos många kommunanläggningar, som tyvärr ligger på eller strax under godkända nivåer. Allt fler kommuner får stänga av delar av sina vattenbrunnar på grund av föroreningar från kemikalier och brandsläckningsskum som orsaker bestående föroreningar i upp till 30 år trots förebyggande åtgärder. För barn har värden som överstiger 10 gånger det tillåtna nyligen uppmäts i ett flertal kommuner i Sverige.
Vi tipsar om...
Vattenkanna med samma högeffektiva reningsfilter 595:-
i priset ingår kanna
och ett filter.
Snygg, praktisk kanna för hemmabruk, att ta med på resan, i husvagnen, sommarstugan etc. Med unika högeffektiva filter. Man fyller på vatten upptill och vattnet renas automatiskt i fyra steg och rinner ner i den undre delen som rymmer 2,2 liter.
Vattenfilter, lösa 2-pack 285:- räcker till ca 1000 liter dricksvatten.
Motsvarar ca 8 öre per glas. Läs mer på http://www.bravara.se/vattenrenare.htm
Vattenfilter tar bort upp till 98 procent av bekämpningsmedel.
Dåliga eller förorenade vattentäkter blir ett allt större problem i Sverige, vilket i dag är fallet hos många kommunanläggningar, som tyvärr ligger på eller strax under godkända nivåer. Allt fler kommuner får stänga av delar av sina vattenbrunnar på grund av föroreningar från kemikalier och brandsläckningsskum som orsaker bestående föroreningar i upp till 30 år trots förebyggande åtgärder. För barn har värden som överstiger 10 gånger det tillåtna nyligen uppmäts i ett flertal kommuner i Sverige.
Vi tipsar om...
Vattenkanna med samma högeffektiva reningsfilter 595:-
i priset ingår kanna
och ett filter.![]() |
| Klicka på bilden för att komma till webbutiken. |
Snygg, praktisk kanna för hemmabruk, att ta med på resan, i husvagnen, sommarstugan etc. Med unika högeffektiva filter. Man fyller på vatten upptill och vattnet renas automatiskt i fyra steg och rinner ner i den undre delen som rymmer 2,2 liter.
Vattenfilter, lösa 2-pack 285:- räcker till ca 1000 liter dricksvatten.
Motsvarar ca 8 öre per glas. Läs mer på http://www.bravara.se/vattenrenare.htm
onsdag 12 mars 2014
Magneter ökar blodgenomströmningen, bra efter och före träning.
![]() |
| Beställ på www.nyponpulver.com |
Värt att prova vid,
tisdag 25 februari 2014
Vattenfilter renar ditt kranvatten från tungmetaller, radioaktivitet, radon, bekämpningsmedel, mikroorganismer, E-koli bakterier.
Höga halter bly i dricksvattnet ökar risken för hjärnskador.
Risken är högre för barn och gravida. I en tidigare undersökning gjord av tidningen Energi & miljö framkom att endast 57 procent av de testade kranarna skulle klara det nya kravet.
Ett handfast tips från Bertil Jönsson, sanitetsexpert på Boverket, är att spola vattnet i några sekunder innan man förser sig av det. Det borde minska risken för att få i sig metallen.
”Det är bara cirka 2,5 deciliter vatten i själva kranen som är aktuellt när det gäller bly från kranen.
Nyttan med vattenfilter
Sedan kan ju problemet kvarstå om det kommer från en dålig eller förorenad vattentäkt, vilket i dag är fallet i många kommuner, som tyvärr ligger på eller strax under godkända nivåer.
Bra vatten är människans viktigaste livsmedel!Vattnets kvalitet är helt avgörande för vår hälsa. Du är vad du dricker!
Vattnet försörjer alla former av liv. Våra kroppar består ju faktiskt utav ca 70 % vatten och den större delen av maten vi äter innehåller ca 70 % vatten. Alla kroppsvätskor innehåller vatten. Vatten justerar kroppstemperaturen och med hjälp av urinen och genom att vi svettas blir vi av med kroppsgifterna.
Vattenfilter renar ditt kranvatten
Vattenfilter renar ditt kranvatten från tungmetaller, radioaktivitet, radon, bekämpningsmedel, mikroorganismer, E-koli bakterier, tar även bort partiklar, lukt, kalkavlagringar. Läs mer på http://www.bravara.se/vattenrenare.htm
Risken är högre för barn och gravida. I en tidigare undersökning gjord av tidningen Energi & miljö framkom att endast 57 procent av de testade kranarna skulle klara det nya kravet.
Ett handfast tips från Bertil Jönsson, sanitetsexpert på Boverket, är att spola vattnet i några sekunder innan man förser sig av det. Det borde minska risken för att få i sig metallen.
”Det är bara cirka 2,5 deciliter vatten i själva kranen som är aktuellt när det gäller bly från kranen.
Nyttan med vattenfilter
Sedan kan ju problemet kvarstå om det kommer från en dålig eller förorenad vattentäkt, vilket i dag är fallet i många kommuner, som tyvärr ligger på eller strax under godkända nivåer.
Bra vatten är människans viktigaste livsmedel!Vattnets kvalitet är helt avgörande för vår hälsa. Du är vad du dricker!
Vattnet försörjer alla former av liv. Våra kroppar består ju faktiskt utav ca 70 % vatten och den större delen av maten vi äter innehåller ca 70 % vatten. Alla kroppsvätskor innehåller vatten. Vatten justerar kroppstemperaturen och med hjälp av urinen och genom att vi svettas blir vi av med kroppsgifterna.
Vattenfilter renar ditt kranvatten
Vattenfilter renar ditt kranvatten från tungmetaller, radioaktivitet, radon, bekämpningsmedel, mikroorganismer, E-koli bakterier, tar även bort partiklar, lukt, kalkavlagringar. Läs mer på http://www.bravara.se/vattenrenare.htm
fredag 24 januari 2014
Havtorn Tranbär, Lingon, Blåbär innehåller mycket antioxidanter
Havtorn Tranbär, Lingon, Blåbär har kommit att bli riktiga innebär.
De innehåller hög halt av antioxidanter och Tranbär ska vara särskilt bra mot urinvägsinfektion.Lingon börjar också få hög status som hälsobär i andra länder, särskilt i Asien där de liksom blåbär pressas till olika kapslar.
Det finns inte lika mycket forskning gjord på lingon som på blåbär. Det finns dock många studier som har analyserat innehållet av de fenoliska molekyler som finns i lingon.
Det finns antocyaniner i lingon, men framför allt mycket cateniner, fenoliska syror samt tanniner. Lingon innehåller quercetin, som visat sig ha positiva effekter på hjärtkärlsjukdom och vissa cancerformer. Dessutom är lingon en bra källa för lignaner – en fytoöstrogener som liknar östrogen och som kopplats till minskad risk för bröstcanser.
Lingon innehåller även höga mängder av resveratrol, vilket har bra förmåga att reducera oxidativ stress och har skyddande egenskaper mot cancer. Däremot innehåller inte lingon så mycket C-vitamin, även om motsatsen ofta påstås. Källa Livsmedelsverket
Ohälsosam diet och livsstil ökar risken för cancer
En ohälsosam diet och livsstil ökar risken för njur- och urinblåsecancer och även för död orsakad av prostata-, njur- och urinblåsecancer, detta enligt forskning vid Umeå universitet.
Christel Häggström baserar sin avhandling på en stor studie med hälsokontroller från en halv miljon män och kvinnor i Sverige, Norge och Österrike. I avhandlingsarbetet konstaterar hon att övervikt, högt blodtryck, samt höga värden av blodsocker och blodfetter är riskfaktorer för njur- och urinblåsecancer hos både män och kvinnor, samt för prostatacancerdöd hos män.Av dessa cancerformer var njurcancer starkast kopplat till ohälsosam livsstil, och framförallt till övervikt och högt blodtryck. Övervikt är kopplat till en ökning av risken att drabbas av njurcancer med mer än 30 procent, jämfört med normalviktiga, för både män och kvinnor.
Övervikt och högt blodtryck ökade risken att dö av prostatacancer, men samtidigt visar hon också det något motsägelsefulla resultatet att män med dessa faktorer hade en minskad risk att få diagnosen prostatacancer. I en separat studie med en annan typ av metod visar hon att män som hade hög förekomst av riskfaktorer visserligen hade lägre sannolikhet att få prostatacancerdiagnos, men en mycket högre sannolikhet att dö tidigt. Förekomsten av prostatacancer har ökat kraftigt i Sverige och det är nu den bland svenska män med cirka 10 000 fall per år. Behovet av att kartlägga vad som bidrar till denna sjukdom är därför stort.
– Välfärdssjukdomar som beror på en stillasittande livsstil och ohälsosam diet är ett stort problem både i västländer och globalt, eftersom det för med sig både ökad sjuklighet och för tidig död. Detta är något som vi även kan se i mina studier. I västländer är cancer den näst vanligaste dödsorsaken efter hjärt-kärlsjukdomar och genom att ta hand om sin hälsa och bibehålla en hälsosam vikt kan man minska riskerna för båda dessa dödsorsaker, säger Christel Häggström. Källa, Pressmeddelande från Umeå universitet 2014-01-20
Christel Häggström baserar sin avhandling på en stor studie med hälsokontroller från en halv miljon män och kvinnor i Sverige, Norge och Österrike. I avhandlingsarbetet konstaterar hon att övervikt, högt blodtryck, samt höga värden av blodsocker och blodfetter är riskfaktorer för njur- och urinblåsecancer hos både män och kvinnor, samt för prostatacancerdöd hos män.Av dessa cancerformer var njurcancer starkast kopplat till ohälsosam livsstil, och framförallt till övervikt och högt blodtryck. Övervikt är kopplat till en ökning av risken att drabbas av njurcancer med mer än 30 procent, jämfört med normalviktiga, för både män och kvinnor.
Övervikt och högt blodtryck ökade risken att dö av prostatacancer, men samtidigt visar hon också det något motsägelsefulla resultatet att män med dessa faktorer hade en minskad risk att få diagnosen prostatacancer. I en separat studie med en annan typ av metod visar hon att män som hade hög förekomst av riskfaktorer visserligen hade lägre sannolikhet att få prostatacancerdiagnos, men en mycket högre sannolikhet att dö tidigt. Förekomsten av prostatacancer har ökat kraftigt i Sverige och det är nu den bland svenska män med cirka 10 000 fall per år. Behovet av att kartlägga vad som bidrar till denna sjukdom är därför stort.
– Välfärdssjukdomar som beror på en stillasittande livsstil och ohälsosam diet är ett stort problem både i västländer och globalt, eftersom det för med sig både ökad sjuklighet och för tidig död. Detta är något som vi även kan se i mina studier. I västländer är cancer den näst vanligaste dödsorsaken efter hjärt-kärlsjukdomar och genom att ta hand om sin hälsa och bibehålla en hälsosam vikt kan man minska riskerna för båda dessa dödsorsaker, säger Christel Häggström. Källa, Pressmeddelande från Umeå universitet 2014-01-20
torsdag 16 januari 2014
Vi är stenåldersfolk i en modern värld
Dina gener är designade för en vis typ av mat och levnadssätt
Ett recept för hur du ska leva för att må bra som har skapats genom utvecklingen under 100.000 tals år av dina förfäder.
I evolutionen är 2000 år eller 300 generationer ingenting. Vi har fått våra gener från våra föräldrar, men faktum är att våra gener knappt har förändrats på 200.000 år eller på 6000 generationer, då är det inte konstigt många har värk i kroppen, överbelastnings skador, allergier, orolig mage, förstoppningar och övervikt.
Din kropp klarar av tillfälliga kostförändringar
Men om du kraftigt bryter det mönstret så kanske inte din kropp mår så bra.
Du kan äta en kost som inte passar dig då och då utan att du märker det på annat sätt än att du sover sämre, får en orolig mage, känner dig stressad och orkar mindre, blodsockernivåerna pendlar upp och ner, men på sikt har det en större inverkan.
Vad kommer vi ifrån och vad åt våra förfäder
Vår moderna tillvaro är bara 100 år gammal, för femtonhundra år sedan fanns inga jordbruk i Sverige. Befolkningen i Sverige levde då i stort sett på kött, fisk, nötter, rötter och frukt.
Kemiska tillsatser och socker fanns inte i den dagliga kosten. Mejeriprodukter, pizza och fiskpinnar fanns inte på menyn.
Vårt matsmältningssystem är inte anpassade för att äta ofta och inte till den sortens produkter. Hur vi än försöker att äta onyttiga saker bara för att det är gott, så kommer vår kropp inte att vänja sig med det i vår livstid, inte våra barn eller barnbarn eller de troligtvis nästkommande 1000 generationernas gener kommer att vara designade för det.
Våra förfäder var jägare och samlare.
Det innebar att männen kunde vara borta i flera dagar i jakten på mat, ibland var jaktlyckan god och de kom hem med kött och fisk. Kvinnan var samlare och plockade nötter, rötter och allt som växte och var ätligt i närområdet, men ofta kunde man vara utan mat i en eller fler dagar, tillskillnad från att vi idag har konstant tillgång till något att stoppa i oss.
Om vi bara går tillbaka några årtionden, så har våra portioner blivit större och vi äter oftare vilket ställer till problem inte minst för vårt matsmältningssystem. Att vi sedan rör oss mycket mindre gör ju inte saken bättre.
Vi är stenåldersfolk i en modern värld
Socker var inget problem från frukt då våra förfäder var ständigt aktiva och rörde sig i sin jakt på mat och är heller inget problem för oss då vår kropp är designade för det om vi är aktiva och rör på oss dagligen.
Det är det raffinerade sockret, kemikalier och besprutningar i våra dagliga livsmedel som ger oss problem.
Vår muskler behöver arbeta för att behålla stadga och balans i kroppen. Ett stillasittande liv skapar problem i rygg och knän. Våra fotmuskler behöver också aktiveras för en bättre balans vilket motverkas av att ständigt gå i moderna skor. Att vara utan skor när man kan, stärker inte bara fotmusklerna utan det kan också vara bra för våra knän.
Ett recept för hur du ska leva för att må bra som har skapats genom utvecklingen under 100.000 tals år av dina förfäder.
I evolutionen är 2000 år eller 300 generationer ingenting. Vi har fått våra gener från våra föräldrar, men faktum är att våra gener knappt har förändrats på 200.000 år eller på 6000 generationer, då är det inte konstigt många har värk i kroppen, överbelastnings skador, allergier, orolig mage, förstoppningar och övervikt.
Din kropp klarar av tillfälliga kostförändringar
Men om du kraftigt bryter det mönstret så kanske inte din kropp mår så bra.
Du kan äta en kost som inte passar dig då och då utan att du märker det på annat sätt än att du sover sämre, får en orolig mage, känner dig stressad och orkar mindre, blodsockernivåerna pendlar upp och ner, men på sikt har det en större inverkan.
Vad kommer vi ifrån och vad åt våra förfäder
Vår moderna tillvaro är bara 100 år gammal, för femtonhundra år sedan fanns inga jordbruk i Sverige. Befolkningen i Sverige levde då i stort sett på kött, fisk, nötter, rötter och frukt.
Kemiska tillsatser och socker fanns inte i den dagliga kosten. Mejeriprodukter, pizza och fiskpinnar fanns inte på menyn.
Vårt matsmältningssystem är inte anpassade för att äta ofta och inte till den sortens produkter. Hur vi än försöker att äta onyttiga saker bara för att det är gott, så kommer vår kropp inte att vänja sig med det i vår livstid, inte våra barn eller barnbarn eller de troligtvis nästkommande 1000 generationernas gener kommer att vara designade för det.
Våra förfäder var jägare och samlare.
Det innebar att männen kunde vara borta i flera dagar i jakten på mat, ibland var jaktlyckan god och de kom hem med kött och fisk. Kvinnan var samlare och plockade nötter, rötter och allt som växte och var ätligt i närområdet, men ofta kunde man vara utan mat i en eller fler dagar, tillskillnad från att vi idag har konstant tillgång till något att stoppa i oss.
Om vi bara går tillbaka några årtionden, så har våra portioner blivit större och vi äter oftare vilket ställer till problem inte minst för vårt matsmältningssystem. Att vi sedan rör oss mycket mindre gör ju inte saken bättre.
Vi är stenåldersfolk i en modern värld
Socker var inget problem från frukt då våra förfäder var ständigt aktiva och rörde sig i sin jakt på mat och är heller inget problem för oss då vår kropp är designade för det om vi är aktiva och rör på oss dagligen.
Det är det raffinerade sockret, kemikalier och besprutningar i våra dagliga livsmedel som ger oss problem.
Vår muskler behöver arbeta för att behålla stadga och balans i kroppen. Ett stillasittande liv skapar problem i rygg och knän. Våra fotmuskler behöver också aktiveras för en bättre balans vilket motverkas av att ständigt gå i moderna skor. Att vara utan skor när man kan, stärker inte bara fotmusklerna utan det kan också vara bra för våra knän.
Antioxidanter är som rostskyddet på en bil
Det räcker inte att bara med att försöka kompensera en dålig livsstil och dåliga matvanor med en multivitamin.
Din kropp behöver förutom vitaminer, mineraler, enzymer och microämnen även ett brett spektrum av antioxidanter. Antioxidanter bekämpar fria radikaler och gör att din kropp inte oxiderar, föråldras i förtid.
Det räcker inte att bara med att försöka kompensera en dålig livsstil och dåliga matvanor med en multivitamin.
Din kropp behöver förutom vitaminer, mineraler, enzymer och microämnen även ett brett spektrum av antioxidanter. Antioxidanter bekämpar fria radikaler och gör att din kropp inte oxiderar, föråldras i förtid.
Vilket
kan jämföras med en bil som rostar mycket fortare utan rostskydd.
Skillnaden
på naturligt kosttillskott och
kemiska multivitaminer är att upptaget och funktionen är så mycket
bättre i naturliga produkter som kroppen känner igen och att du samtidigt
tillför 100-tals med Microämnen som kroppen behöver för att de positiva
effekterna ska komma igång. Bär och frukter kan heller inte överdoseras eller
skapa obalanser.
onsdag 4 december 2013
Pain@way Ekologiska Nyponpulver, Nu ekologiskt certifierat till samma pris!
Ekologiskt Nyponpulver Pain@way
Troligen det bästa nyponpulvret i Norden
Handplockade, obesprutade och ugnstorkade för att bevara vitaminer, mineraler och näringsämnen. Nyponen växer på 2000 m höjd i mineralrika Anderna, fritt från avgaser, mask angrep och besprutningar.
Vårt Nyponpulver har hjälpt tusentals människor i mer än 16 år, prova du också!
Våra andra
ekologiska produkter är
Chiafrön, Gurkmeja, Havtorn, och Svarta vinbär.
Från vildväxande Eco områden kommer Blåbärspulver, Goijebär och Nässelpulver.
Från vildväxande Eco områden kommer Blåbärspulver, Goijebär och Nässelpulver.
Vi rekommenderar...
På morgonen
Chia
D-vitamin
Blåbärspulver
Nyponpulver
MSM Original
Havtornspulver
Q10
På morgonen
Chia
D-vitamin
Blåbärspulver
Nyponpulver
MSM Original
Havtornspulver
Q10
fredag 22 november 2013
Valnötter, hasselnötter, mandel, pistagenötter, cashewnötter är bra för din hälsa!
En handfull nötter dagligen kunde kopplas till en 20 procent lägre risk att dö under uppföljningstiden, enligt resultaten som presenteras i New England Journal of Medicine. Sambandet sågs för både total dödlighet och för dödlighet i cancer, hjärt-kärlsjukdom och respiratorisk sjukdom.
Forskarna har kontrollerat för bland annat effekterna av ålder, fysisk aktivitet, rökning, BMI och ärftlighet för vissa sjukdomar.
De skriver i sin artikel att även om deras studie inte kan visa något direkt orsakssamband, så skulle nötternas höga innehåll av exempelvis nyttiga fetter, högvärdigt protein, vitaminer och mineraler kunna ligga bakom sambandet.
Totalt ingick drygt 76 000 kvinnor och nästan 42 500 män i genomgången, som för kvinnornas del omfattade perioden 1980–2010 och för männens del 1986–2010.
måndag 4 november 2013
Låg vilopuls minskar risken för hjärtinfarkt
Kontrollera vilopulsen är
en enkel hälsokontroll som alla kan göra.
Vilopulsen är ett bra mått på din hälsa, en för hög vilopuls tyder på att allt inte står rätt till.
Vilopulsen är ett bra mått på din hälsa, en för hög vilopuls tyder på att allt inte står rätt till.
Låg vilopuls minskar
risken för hjärtinfarkt
Håll vilopulsen låg. Det minskar kraftigt risken att dö i hjärtinfarkt, enligt en ny studie.
För hög puls visar att något är fel och att hjärt-kärlsystemet kanske inte fungerar som det ska.
Att undersöka vilopulsen är en enkel metod för att veta hur kroppen mår, säger Javaid Nauman, doktorand i epidemiologi vid universitetet i Trondheim
Håll vilopulsen låg. Det minskar kraftigt risken att dö i hjärtinfarkt, enligt en ny studie.
För hög puls visar att något är fel och att hjärt-kärlsystemet kanske inte fungerar som det ska.
Att undersöka vilopulsen är en enkel metod för att veta hur kroppen mår, säger Javaid Nauman, doktorand i epidemiologi vid universitetet i Trondheim
En hälsosam vilopuls
ligger mellan 60 och 72 slag i minuten.
Desto högre vilopulsen är desto högre är risken för hjärt-kärlsjukdom och för tidig död i hjärtinfarkt och kärlkramp. Javaid Nauman och hans team har under tjugo år följt 50 000 friska och vuxna män och kvinnor i Norge. De tittade på hälsa, dödlighet och vilopuls.
Forskarna kom fram till att kvinnor under sjuttio år som hade en vilopuls på över 101 slag i minuten hade en mer än fördubblad risk att dö i hjärtinfarkt. Män med lika hög vilopuls hade en 73 procent ökad risk att dö.
Mäta pulsen på båda armarna kan avslöja fel i blodkärlen om värdena skiljer sig åt mycket.
Desto högre vilopulsen är desto högre är risken för hjärt-kärlsjukdom och för tidig död i hjärtinfarkt och kärlkramp. Javaid Nauman och hans team har under tjugo år följt 50 000 friska och vuxna män och kvinnor i Norge. De tittade på hälsa, dödlighet och vilopuls.
Forskarna kom fram till att kvinnor under sjuttio år som hade en vilopuls på över 101 slag i minuten hade en mer än fördubblad risk att dö i hjärtinfarkt. Män med lika hög vilopuls hade en 73 procent ökad risk att dö.
Mäta pulsen på båda armarna kan avslöja fel i blodkärlen om värdena skiljer sig åt mycket.
Mät din vilopuls så fort
du har vaknat
Ta din puls direkt i sängen. Du kan antingen ta pulsen på handleden eller på halspulsådern med hjälp av sekundvisaren på en vanlig klocka. Räkna dina pulsslag under 60 sek och börja med noll på det första slaget.
Gör det till en vana, exv. en gång i veckan, en bra dag kan vara en söndag när du är ledig och inte behöver rusa upp ur sängen. Skriv ner datum och resultat.
Ta din puls direkt i sängen. Du kan antingen ta pulsen på handleden eller på halspulsådern med hjälp av sekundvisaren på en vanlig klocka. Räkna dina pulsslag under 60 sek och börja med noll på det första slaget.
Gör det till en vana, exv. en gång i veckan, en bra dag kan vara en söndag när du är ledig och inte behöver rusa upp ur sängen. Skriv ner datum och resultat.
En rask promenad morgon
och kväll kan sänka vilopulsen till en hälsosammare nivå.
Det räcker att få upp pulsen och bli lite svettig. På en månad minskar vilopulsen med två till fem slag, säger Javaid Nauman. Att det är viktigt att träna har vi vetat länge, men den nya norska studien visar att fysisk träning ger en ännu större effekt än vad man tidigare trott.
Studien visade även fram till att kvinnor som tränade regelbundet hade lägre dödlighet trots en hög vilopuls. Studien är publicerad av British Medical Journal.
Det räcker att få upp pulsen och bli lite svettig. På en månad minskar vilopulsen med två till fem slag, säger Javaid Nauman. Att det är viktigt att träna har vi vetat länge, men den nya norska studien visar att fysisk träning ger en ännu större effekt än vad man tidigare trott.
Studien visade även fram till att kvinnor som tränade regelbundet hade lägre dödlighet trots en hög vilopuls. Studien är publicerad av British Medical Journal.
Pulsen ska också vara jämn
och rytmisk, och normalt stark.
När man tar pulsen bedöms också rytmens regelbundenhet och kraft. Pulshastigheten mäts för att uppskatta hjärtats pumpförmåga, antingen i vila eller under ansträngning. Pulshastigheten varierar normalt sett mycket beroende på graden av både fysisk och psykisk ansträngning, och beroende på personens ålder.
När man tar pulsen bedöms också rytmens regelbundenhet och kraft. Pulshastigheten mäts för att uppskatta hjärtats pumpförmåga, antingen i vila eller under ansträngning. Pulshastigheten varierar normalt sett mycket beroende på graden av både fysisk och psykisk ansträngning, och beroende på personens ålder.
torsdag 10 oktober 2013
Näringsintag och näringsupptag
Varför kan man behöva kosttillskott?
C-vitamin som finns tillsammans med andra vitaminer och mineraler i vårt nyponpulver tillhör den vitamin som lättast förstörs genom upphettning via matlagning. Nyponpulver innehåller liksom våra andra torkade pulver ett flertal vitaminer, mineraler, antioxidanter och hundratals microämnen, till skillnad från kemiskt framställda preparat.
Färska grönsaker är en bra näringskälla om de är hanterade på rätt sätt
Långa transporter och felaktig hantering gör att många livsmedel inte innehåller den mängd näringsämnen som man kan förvänta sig. En kort tid från skörd till konsument i kylförvaring behövs för att många grönsaker ska behålla sitt näringsvärde, vilket oftast inte är fallet.
Andra vitaminer och antioxidanter kräver att grönsakerna mixas och upphettas för att de ska frigöras och vara tillgängliga för vårt näringsupptag.
Odlad lax innehåller idag bara 50% Omega 3 jämfört med för 10 år sedan.
Frysta blåbär tappar i näringsvärde och innehåller betydligt mindre antioxidanter än färska.
Att laga god mat kan vara nog så svårt men att laga näringsriktigt är ändå svårare.
Köpa nyskördade råvaror direkt på torget av lokala odlare skulle kunna vara en bra start och att sedan kylförvara och tillaga enligt senaste forskningsrön ökar näringsupptaget med mer än det dubbla.
I en stressad miljö och direkt efter jobbet är det sällan så det går till, här kommer några exempel på hur man bör göra för att optimera sitt näringsintag av tre av våra vanligaste grönsaker.
C-vitamin som finns tillsammans med andra vitaminer och mineraler i vårt nyponpulver tillhör den vitamin som lättast förstörs genom upphettning via matlagning. Nyponpulver innehåller liksom våra andra torkade pulver ett flertal vitaminer, mineraler, antioxidanter och hundratals microämnen, till skillnad från kemiskt framställda preparat.
![]() |
| Handplockade nypon från Anderna, fria från besprutning och avgaser. |
Färska grönsaker är en bra näringskälla om de är hanterade på rätt sätt
Långa transporter och felaktig hantering gör att många livsmedel inte innehåller den mängd näringsämnen som man kan förvänta sig. En kort tid från skörd till konsument i kylförvaring behövs för att många grönsaker ska behålla sitt näringsvärde, vilket oftast inte är fallet.
Andra vitaminer och antioxidanter kräver att grönsakerna mixas och upphettas för att de ska frigöras och vara tillgängliga för vårt näringsupptag.
Odlad lax innehåller idag bara 50% Omega 3 jämfört med för 10 år sedan.
Frysta blåbär tappar i näringsvärde och innehåller betydligt mindre antioxidanter än färska.
Att laga god mat kan vara nog så svårt men att laga näringsriktigt är ändå svårare.
Köpa nyskördade råvaror direkt på torget av lokala odlare skulle kunna vara en bra start och att sedan kylförvara och tillaga enligt senaste forskningsrön ökar näringsupptaget med mer än det dubbla.
I en stressad miljö och direkt efter jobbet är det sällan så det går till, här kommer några exempel på hur man bör göra för att optimera sitt näringsintag av tre av våra vanligaste grönsaker.
Behåll vitaminerna i maten
Vitaminer som finns i frukt och grönsaker är känsliga för tillagning, för lång varmhållning påverkar näringsvärdet på lagad mat och sallad och frukt förlorar i värde om det skärs upp för tidigt.
3 av våra vanligaste grönsaker, tomater, morötter och broccoli, kräver olika tillagning för att behålla eller utveckla sin näringstillförsel enligt Svensk forskning.
Vitaminer som finns i frukt och grönsaker är känsliga för tillagning, för lång varmhållning påverkar näringsvärdet på lagad mat och sallad och frukt förlorar i värde om det skärs upp för tidigt.
3 av våra vanligaste grönsaker, tomater, morötter och broccoli, kräver olika tillagning för att behålla eller utveckla sin näringstillförsel enligt Svensk forskning.
Morötter och tomater kräver lång tillagning för att förbättra näringsupptaget
Både Betakaroten som finns i morötter och lykopen som finns i tomater är fettlösliga och frigörs bäst med lite olja. Tillagas morötter i ugn vid 120 grader i 35 min så ökas tillgängligheten av betakaroten med 25 gånger mot för att vi äter de råa. För optimal tillgänglighet av antioxidanter gäller att de ska vara finhackat, tillagas i hög värme och under lång tid, tillsammans med olja. Vid kokning i 90-100 grader tar det 60 min för att nå samma resultat. En optimal tillagning kan öka näringsvärdet, tillgängligheten för kroppen med 139 % av betakaroten.
Både Betakaroten som finns i morötter och lykopen som finns i tomater är fettlösliga och frigörs bäst med lite olja. Tillagas morötter i ugn vid 120 grader i 35 min så ökas tillgängligheten av betakaroten med 25 gånger mot för att vi äter de råa. För optimal tillgänglighet av antioxidanter gäller att de ska vara finhackat, tillagas i hög värme och under lång tid, tillsammans med olja. Vid kokning i 90-100 grader tar det 60 min för att nå samma resultat. En optimal tillagning kan öka näringsvärdet, tillgängligheten för kroppen med 139 % av betakaroten.
Tomater är inte så nyttiga som du tror
Köper du salladstomater för att de är goda eller för att du tror att det är nyttiga?
Salladstomater med eller utan kvist från i växthus i Holland med ljus från lampor, odlade i mineralull med näringslösning som dropp är inget som vi kan rekommendera.
Gör så här för att öka näringsupptaget från tomater
Tomater kan förvaras i kylskåp upp till en vecka. Tomater innehåller lykopen som är det röda i tomaterna. För tillagning av tomater gäller samma sak som för morötter, finhacka, helst mixa och värm länge tillsammans med tillsats av olja för att öka näringsupptaget. Värmning i ugn går lika bra.
Bäst och nyttigast är industritomater eller processtomater som används till krossade tomater, tomatpuré och ketchup, de innehåller 10 gånger mer lykopen än de salladstomater vi köper i affärerna. 1-2 teskedar av tomatpuré är med andra ord mycket nyttigare än ett par tomater.
Köper du salladstomater för att de är goda eller för att du tror att det är nyttiga?
Salladstomater med eller utan kvist från i växthus i Holland med ljus från lampor, odlade i mineralull med näringslösning som dropp är inget som vi kan rekommendera.
Gör så här för att öka näringsupptaget från tomater
Tomater kan förvaras i kylskåp upp till en vecka. Tomater innehåller lykopen som är det röda i tomaterna. För tillagning av tomater gäller samma sak som för morötter, finhacka, helst mixa och värm länge tillsammans med tillsats av olja för att öka näringsupptaget. Värmning i ugn går lika bra.
Bäst och nyttigast är industritomater eller processtomater som används till krossade tomater, tomatpuré och ketchup, de innehåller 10 gånger mer lykopen än de salladstomater vi köper i affärerna. 1-2 teskedar av tomatpuré är med andra ord mycket nyttigare än ett par tomater.
Broccoli förlorar snabbt näringsvärdet i rumstemperatur och ska helst förvaras kyld och förpackad direkt efter skörd och fram till konsument för att bevara näringsvärdet.
Broccolin ska sedan värmas snabbt vid tillagning, gärna med ånga för att bevara vitaminerna som är vattenlösliga. Spar gärna spadet och gör en soppa på till nästa lunch tillsammans med stjälken som är lika nyttig som knopparna.
Broccolin ska sedan värmas snabbt vid tillagning, gärna med ånga för att bevara vitaminerna som är vattenlösliga. Spar gärna spadet och gör en soppa på till nästa lunch tillsammans med stjälken som är lika nyttig som knopparna.
Recept
Ångkoka helst och spar vattnet som du har kokat broccolin i. Reducera vattnet till hälften, skala stjälken med en potatisskalare och skär den i mindre bitar, lägg i kastrullen, koka i 5 min med en kyckling eller grönsaksbuljongtärning. Mixa med en stavmixer, salta och peppra, tillsätt grädde och eventuellt en klick smör, låt koka upp och den är klar.
Se även, baka ditt eget bröd på Chia och nypon, och bara nyttiga frön och helt utan mjöl.
Ångkoka helst och spar vattnet som du har kokat broccolin i. Reducera vattnet till hälften, skala stjälken med en potatisskalare och skär den i mindre bitar, lägg i kastrullen, koka i 5 min med en kyckling eller grönsaksbuljongtärning. Mixa med en stavmixer, salta och peppra, tillsätt grädde och eventuellt en klick smör, låt koka upp och den är klar.
Se även, baka ditt eget bröd på Chia och nypon, och bara nyttiga frön och helt utan mjöl.
tisdag 1 oktober 2013
Omega-3 fiskolja från vildfångad lax och ansjovis, med dubbelt så mycket Omega 3
Omega-3 från vildfångad lax och ansjovis, innehåller upp till dubbelt så mycket Omega 3 som från odlad lax.
Omega 3 är bra för hjärna, hjärta och dina blodkärl.
I fisk finns det två sorters omega-3-fettsyror de kallas EPA och DHA. De skapas främst av alger som fiskarna äter i vilt tillstånd. Odlad fisk får i regel bara pelleterat foder och tillgång till naturlig kost endast de tre sista veckorna innan de hamnar i våra frysdiskar eller mals ner för att användas till omega 3 kapslar, då också med en lägre kvalité än från vildfångad fisk.
Varför omega-3 verkar ha en sådan läkande effekt på kroppen har varit okänt.
Forskarna har nu upptäckt att sjukdomar som förefaller gå att förebygga med ett högt omega-3-intag har en gemensam nämnare, de orsakas av inflammation. Forskningsgruppen hittade två hittills okända grupper av ämnen, resolviner och protektiner, som bildas från omega-3. De har en kraftfull påverkan på inflammationer. Därför tror forskarna att dessa ämnen är en förklaring till att omega-3 skyddar mot hjärtinfarkt och alzheimer.
Den västerländska kosten innehåller ungefär 15 gånger så mycket Omega 6 gentemot Omega 3.
Våra matvanor och förhållandena mellan omega-3 och omega-6 i vår kost har förändrats till det sämre.
Förr, när korna betade färskt gräs och örter, blev det högre halter av omega-3 i både kött och mjölkprodukter. I dag äter de kraftfoder gjort på majs, havre, vete eller korn och då har halten sjunkit. Det gröna gräset och unga sädesplantor innehåller nämligen mycket omega-3.
En färsk studie från Schweiz visar till exempel att ost från kor som betar fritt i alperna innehåller ungefär lika mycket omega-3 som omega-6. I en engelsk cheddarost, gjord på mjölk från kor som får kraftfoder, var det däremot 2,5 gånger så mycket omega-6 som omega-3.
Nya studier; Öka halten av Omega 3 istället för att sänka halten av Omega 6
Viss forskning tyder dock på att synen på omega-6 som enbart inflammationsskapande är förenklad. Walter Willett, epidemiolog vid Harvard School of Public Health i Boston, leder en av världens största forskningsgrupper som studerar hur olika omega-fettsyror i kosten påverkar oss. Deras forskning visar att omega-6 snarare förstärker den antiinflammatoriska effekten av omega-3, förutsatt att en person äter båda ämnena i relativt höga doser. - Det finns inga bra bevis för att vi ska sänka halten omega-6. Vi bör i stället ändra förhållandet genom att öka halten omega-3, säger Walter Willett.
Rent vatten från Antarktis strömmar upp förbi Perus södra fiskevatten
vilket är en bra miljö för den lax och ansjovis som används till vår Omega 3 fiskolja.
Hela 63% fettsyror i kapslar på 1000 mg.
Fiskoljan innehåller 37% EPA och 26% DHA. Läs mer på http://www.bravara.se/Omega3.htm
Omega 3 är bra för hjärna, hjärta och dina blodkärl.
I fisk finns det två sorters omega-3-fettsyror de kallas EPA och DHA. De skapas främst av alger som fiskarna äter i vilt tillstånd. Odlad fisk får i regel bara pelleterat foder och tillgång till naturlig kost endast de tre sista veckorna innan de hamnar i våra frysdiskar eller mals ner för att användas till omega 3 kapslar, då också med en lägre kvalité än från vildfångad fisk.
Varför omega-3 verkar ha en sådan läkande effekt på kroppen har varit okänt.
Forskarna har nu upptäckt att sjukdomar som förefaller gå att förebygga med ett högt omega-3-intag har en gemensam nämnare, de orsakas av inflammation. Forskningsgruppen hittade två hittills okända grupper av ämnen, resolviner och protektiner, som bildas från omega-3. De har en kraftfull påverkan på inflammationer. Därför tror forskarna att dessa ämnen är en förklaring till att omega-3 skyddar mot hjärtinfarkt och alzheimer.
Den västerländska kosten innehåller ungefär 15 gånger så mycket Omega 6 gentemot Omega 3.
Våra matvanor och förhållandena mellan omega-3 och omega-6 i vår kost har förändrats till det sämre.
Förr, när korna betade färskt gräs och örter, blev det högre halter av omega-3 i både kött och mjölkprodukter. I dag äter de kraftfoder gjort på majs, havre, vete eller korn och då har halten sjunkit. Det gröna gräset och unga sädesplantor innehåller nämligen mycket omega-3.
En färsk studie från Schweiz visar till exempel att ost från kor som betar fritt i alperna innehåller ungefär lika mycket omega-3 som omega-6. I en engelsk cheddarost, gjord på mjölk från kor som får kraftfoder, var det däremot 2,5 gånger så mycket omega-6 som omega-3.
Nya studier; Öka halten av Omega 3 istället för att sänka halten av Omega 6
Viss forskning tyder dock på att synen på omega-6 som enbart inflammationsskapande är förenklad. Walter Willett, epidemiolog vid Harvard School of Public Health i Boston, leder en av världens största forskningsgrupper som studerar hur olika omega-fettsyror i kosten påverkar oss. Deras forskning visar att omega-6 snarare förstärker den antiinflammatoriska effekten av omega-3, förutsatt att en person äter båda ämnena i relativt höga doser. - Det finns inga bra bevis för att vi ska sänka halten omega-6. Vi bör i stället ändra förhållandet genom att öka halten omega-3, säger Walter Willett.
Rent vatten från Antarktis strömmar upp förbi Perus södra fiskevatten
vilket är en bra miljö för den lax och ansjovis som används till vår Omega 3 fiskolja.
Hela 63% fettsyror i kapslar på 1000 mg.
Fiskoljan innehåller 37% EPA och 26% DHA. Läs mer på http://www.bravara.se/Omega3.htm
![]() |
| Omega 3 från vildfångad fisk, beställ på www.nyponpulver.com |
torsdag 19 september 2013
D3-Vitamin, Solar du i Spanien, Grekland, Italien eller i Sverige?
D-vitamin produceras i huden under mitten på juni till mitten av juli i Sverige.
Solar du i Spanien eller i Sverige? Många svenskar bor långa perioder under höst och vinter i Spanien och andra åker på Rehab resor till Spanien för att de känner att de mår bättre och har mindre ledvärk i den Spanska solen. Det kan finnas många förklaringar till det, varar en kan vara brist på D3-vitamin. I Spanien står solen så högt på himmelen så att de strålar som producerar D3-Vitamin i huden slipper igenom atmosfären och ger oss den nyttiga D3-vitaminen direkt genom huden.
Tyvärr så står solen endast så högt i Sverige under 4-5 veckor för att vi ska kunna dra nytta av det, därför behöver vi tillsätta ganska höga halter av D3-Vitamin resterande del av året.
Svensk studie visar att 25% av alla förskolebarn som deltog i studien hade för låga D-vitaminhalter redan i slutet på sommaren, vilket bevisar att solen inte kan producera tillräckligt med D-vitamin trots sol och bad även i slutet av juli. Studien är gjord av Umeå Universitet. Vid en uppföljning under mars månad hade endast 10% en optimal nivå.
När du vistas utomhus 20 minuter i solen fylls våra depåer med D-vitamin vilket motsvarar en dos på 250 mikrogram som lagras i kroppen. Övriga 47 veckor då solen inte står tillräckligt högt på våra breddgrader så behöver vi fylla på D-vitamindepån med kosttillskott.
tisdag 3 september 2013
Ät efter dina gener med 5:2 dieten
Periodisk energirestriktion, att äta efter 5:2 dieten betyder inte att du behöver svälta 2 dagar i veckan utan du kan äta frukost, lunch och middag, fast med kallorirestrektion. För min egen del innebär det att jag börjar dagen med, ett ägg eller gröt med lite äpple, nyponpulver, lite banan och mjölk. Till lunch blir det en sallad med mycket grönt toppad med räkor och lite pepparlax. Varm mat mättar mer, därför blir det oftast någon fisk med spenat. Summa kalorier blir då mellan 500 och 600. Använd gärna vår kaloritabell i dina beräkningar. Många rekommendationer från Livsmedelsverket har haft en god tanke men oftast blivit helt fel ex.v att äta ofta och lite för att inte äta så mycket, leder nästan ofelbart till att man äter för mycket.
På 70-talet hade vi ett mellanrum på våra måltider på ca 4 och en halv timme, nu ligger den på ca 3 timmar eller mindre för många. Räknar vi in fika och allt småätande däremellan är vi nere på 2 timmar. Vilket helt är i strid med våra gener.
Är du inne på att prova 5:2 dieten?
Enligt professor Valter Longo är det bättre ju tidigare man börjar, då en försämring av hjärna kan ha pågått i mer än 10 år innan du börjar märka av inlärnings och minnesproblem. Att börja redan i tidig ålder innebär att du bromsar åldersrelaterade förändringar och att du blir smartare och kan leva ett friskare liv längre. Här kan du göra din egen test. http://www.cognitivefun.net/test/2
Fyll din dag inte din mage!
Ofta äter vi för att vi inte har något annat att göra, fika trenden har växt med en väldig fart i Sverige på 2000 -talet, att träffas och vara social behöver inte betyda att man måste stoppa i sig sötsaker, det samma gäller framför TV och dator.
Medelhavskost
Att äta medelhavskost är en av få rekommendationer från Livsmedelsverket som ligger i tiden.
Tänk att tomater, gurka, paprika, oliver och lök kan smaka så olika, så mycket mer och så mycket nyttigare i Grekland än i Sverige.
Kanske inte så konstig då de grekiska grönsaker växer i jord och i ett så mycket bättre klimat än de Hollänska som fyller våra svenska butiker större delen av året. De växer i växthus, med lampor som ska ersätta solens strålar och i stålull med ett tillskott av näringslösning! Är det då någon som är förvånad att de är smaklösa och näringsfattiga?
På 70-talet hade vi ett mellanrum på våra måltider på ca 4 och en halv timme, nu ligger den på ca 3 timmar eller mindre för många. Räknar vi in fika och allt småätande däremellan är vi nere på 2 timmar. Vilket helt är i strid med våra gener.
Är du inne på att prova 5:2 dieten?
Enligt professor Valter Longo är det bättre ju tidigare man börjar, då en försämring av hjärna kan ha pågått i mer än 10 år innan du börjar märka av inlärnings och minnesproblem. Att börja redan i tidig ålder innebär att du bromsar åldersrelaterade förändringar och att du blir smartare och kan leva ett friskare liv längre. Här kan du göra din egen test. http://www.cognitivefun.net/test/2
Fyll din dag inte din mage!
Ofta äter vi för att vi inte har något annat att göra, fika trenden har växt med en väldig fart i Sverige på 2000 -talet, att träffas och vara social behöver inte betyda att man måste stoppa i sig sötsaker, det samma gäller framför TV och dator.
Medelhavskost
Att äta medelhavskost är en av få rekommendationer från Livsmedelsverket som ligger i tiden.
Tänk att tomater, gurka, paprika, oliver och lök kan smaka så olika, så mycket mer och så mycket nyttigare i Grekland än i Sverige.
Kanske inte så konstig då de grekiska grönsaker växer i jord och i ett så mycket bättre klimat än de Hollänska som fyller våra svenska butiker större delen av året. De växer i växthus, med lampor som ska ersätta solens strålar och i stålull med ett tillskott av näringslösning! Är det då någon som är förvånad att de är smaklösa och näringsfattiga?
Äta gott och nyttigt under en lågkaloridag
286 gram spenat och 53 gr finskuren ädelskinka är en bra middag som både mättar och är nyttig och som du klarar under 150 kalorier
286 gram spenat och 53 gr finskuren ädelskinka är en bra middag som både mättar och är nyttig och som du klarar under 150 kalorier
Prenumerera på:
Kommentarer (Atom)
Senaste Inlägg
LÅG VILOPULS MINSKAR RISKEN FÖR HJÄRTINFARKT
Håll vilopulsen låg Att det är viktigt att träna har vi vetat länge, men den nya norska studien visar att fysisk träning ger en ännu stö...
-
Redan vid 20 års ålder börjar ditt näringsupptag på att försämras. Av all mat du äter så kan endast en liten del tas upp som näring. Vid 2...
-
Kaloririk mat är din värsta fiende Vill du minska riskerna för de vanligaste välfärdssjukdomarna? Då är k aloririk mat är din värsta fi...
-
GLUTEN Gluten kan vara en orsak till både inflammatoriska tarmsjukdomar och reumatism. Manipulationer och förädling har gett nya härdi...











